Incepand cu dupa-amiaza zilei de 18 februarie, grupul italian Fiat a suspendat productia de motoare diesel Multijet de 1,3 litri. Acest propulsor, considerat pana acum foarte performant pare a avea mari probleme de fiabilitate. „Mai multe anomalii au fost observate la acest motor, aceastea fiind cauzate de o componenta achizitionata de la un furnizor extern” se arata intr-un comunicat al companiei italiene citat de Automotive News Europe. Conform producatorului, aceasta masura va avea repercursiuni numai asupra livrarilor din luna februarie. Pentru a verifica daca piesele achizitionate de la acel furnizor (nementionat in comunicat) intrunesc standardele cerute de Fiat, compania a decis sa suspende pe o perioada nedeterminata atat productia de motoare Multijet de 1,3 litri cat si a masinilor echipate cu acest motor.

Ca urmare, Fiat a oprit productia de la uzina Bielsko Biala din Polonia, unde se fabrica aceste propulsoare dar a oprit si cateva linii de asamblare de la fabricile Mirafiori, Melfi si Termini Imerese din Italia, Tichy din Polonia şi Bursa din Turcia. Intarzierile in productie vor afecta numai masinile echipate cu motoare 1,3 Multijet, pentru celelalte cadenta ramanand aceeasi.

„In Romania, gratie politicii de stoc a importatorului AutoItalia Group, efectul acestei situatii va fi foarte redus. Nu sunt afectate modelele vandute pana la aceasta data. Astfel, stocul existent va asigura un ritm normal al livrarilor pana la data la care productia se va relua,” a declarat Cristian Milea, Director Retea Dealeri.

Data: 22 februarie 2008 

Sursa: Fiat