Poluarea se agravează din ce în ce mai tare în România. Aerul devine tot mai greu de respirat în marile orașe ale țării, iar oamenii fac cu greu față acestui val toxic.

Potrivit observatornews.ro, în Craiova, oamenii preferă să nu își mai aerisească casele din cauza mirosului insuportabil de afară. În ciuda faptului că panoul din fața Primăriei orașului arată că valorile poluării sunt depășite, se pare că autoritățile nu au niciun fel de problemă și vor rezolva prea curând acest lucru.

Și în Brașov situația este similară. Așa numita ”capitală verde” este mai poluată ca niciodată, iar specialiștii susțin că de vină ar fi fenomenul de inversiune termică.

Astfel, potrivit sursei citate, oamenii din zona de nord a Craiovei se plâng de câteva zile de mirosul insuportabil. Directorul Gărzii de Mediu are o explicaţie totuşi cu privire la această neglijență.

Autoritățile nici nu au știut

Acesta susține că subalternii nu i-au raportat neregulile, iar discuţiile avute arată că, practic, o autoritate nu a ştiut.

În același timp, comisarii Gărzii de Mediu au găsit alți vinovați. Ei dau vina pe cei care ard cauciucuri pentru a scoate fierul din ele şi pe cei care ard ilegal deşeuri. Locuitorii cred însă că sursa poluării masive e totuşi alta, aşa că au depus plângeri la Poliţie.

La câteva sute de kilometri distanţă, un alt oraş este acoperit de smog. Turnul fostei Centrale electrice de termoficare are o înălțime de 280 de metri. Este singura construcție a cărei porțiune superioară trece de pătura de smog ce învelește, în acest moment, municipiul Brașov.

”Avem pretenția că suntem un oraș de munte și Brașov este capitala verde. Hai să fim serioși, de unde capitala verde?”, a spus unul dintre săteni.

De cealaltă parte, specialiștii au alte explicații. Ioana Benga, șef serviciu APM Brașov susține că stratul de inversiune termică e vinovatul principal.

”Stratul de inversiune termică, din zona troposferică, se manifestă ca un capac, care prinde sub el și ține sub el poluanții”, a spus aceasta.

Nici Ploieștiul nu a scăpat. În ultimele zile locuitorii s-au plâns de un miros înţepător, iar stațiile de monitorizare au înregistrat valori crescute ale indicatorului benzen.