'Organizaţiile profesionale/interprofesionale care au drept scop reprezentarea intereselor membrilor săi trebuie să aibă capacitatea să îşi plătească cotizaţiile la structurile europene la care sunt afiliate din cotizaţiile membrilor şi nu din bani publici. Prin acest act act normativ, considerăm că se urmăreşte reprezentarea artificială a fermierilor în grupurile de dialog civil de la nivelul Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene, iar graba cu care se face acest lucru, nerespectându-se termenul legal de intrare a legii în vigoare, ridică mari semne de întrebare', a declarat secretarul general al AGROSTAR, Horaţiu Raicu, într-un comunicat. 

Potrivit proiectului de act normativ, valoarea totală maximă anuală a sumei pentru plata cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar este de 3,15 milioane de lei şi se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. 'Suma alocată pentru plata cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice aferent trimestrului IV al anului 2015 este de maximum 550.707 lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2015', se mai arată în comunicatul citat. 

În context, AGROSTAR menţionează că organizaţiile profesionale/interprofesionale la care se referă actul normativ sunt constituite în baza OG 26/2000, care prevede că acestea pot obţine bani de la bugetul de stat, doar dacă sunt de utilitate publică, ceea ce nu este cazul. 

'Doar dacă prin această HG iniţiată de Ministerul Agriculturii li se recunoaşte şi acest statut (de utilitate publică – n.r.). Afilierea la o federaţie sau confederaţie europeană ţine de fiecare structură sindicală sau patronală în parte şi de interesele economice şi sociale ale fiecăreia. De ce să plătim de la bugetul de stat ca, de exemplu, să fie reprezentate interesele unor entităţi private, potente financiar, în structurile de la nivelul UE? AGROSTAR este afiliată european la două structuri de prestigiu, UITA şi EFFAT, şi îşi plăteşte din surse proprii cotizaţiile', a precizat Horaţiu Raicu. 

Pe de altă parte, AGROSTAR afirmă, în comunicat, că există patronate din domeniul agricol care nu respectă legislaţia naţională şi au refuzat să încheie contractul colectiv de muncă, agricultura fiind singura ramură care nu are un contract colectiv de muncă, dar vor să beneficieze de bani publici pentru reprezentare în grupurile de dialog civil ale Comisiei de Agricultură de la nivelul UE. 

AGROSTAR, cea mai mare federaţie sindicală din domeniul agricol, are în componenţă peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât şi salariaţi din agricultură şi servicii conexe, din sectorul privat, cât şi din cel bugetar.

AGERPRES