Solicitarea de a lua astfel de măsuri caracterizate drept "draconice" de sursa citată intervine în contextul în care Casa Albă va publica joi propunerea de buget pentru 2018. 

Proiectul ar include reduceri de până la 37% ale cheltuielilor alocate Departamentului de Stat, Agenţiei Americane pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi altor programe de asistenţă, inclusiv din cadrul ONU. 

Suma anuală pe care SUA o alocă ONU este de 10 miliarde de dolari. 

Foreign Policy notează că nu este clar, deocamdată, în ce măsură reducerea drastică a fondurilor către ONU dorită de administraţia Trump se va reflecta în proiectul de buget pentru 2018, document pregătit de biroul pentru Buget şi Administraţie al Casei Albe. O variantă ar fi ca reducerile să fie etapizate pe durata următorilor trei ani. 

O sursă oficială apropiată administraţiei americane a afirmat că şeful diplomaţiei SUA, Rex Tillerson, a primit undă verde pentru a decide cum va administra reducerea fondurilor. 

Mai mulţi diplomaţi americani i-au avertizat deja pe colegii din cadrul ONU că este cazul "să se aştepte la o restrângere de amploare a sprijinului financiar" acordat de SUA forului internaţional, a indicat pentru Foreign Policy un diplomat european. 

Discuţia cu uşile închise ar fi avut loc la data de 9 martie la New York. 

Programele ONU cel mai afectate vor fi cele de menţinere a păcii, cele ale UNICEF şi programul de dezvoltare, acestea fiind finanţate din bugetul Biroului pentru Organizaţii Internaţionale din cadrul Departamentului de Stat. 

Richard Gowan, expert în cadrul Consiliului European pentru Relaţii Internaţionale, este de părere că asemenea reduceri bugetare vor provoca haos. 

"Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a primit din partea SUA 1,5 miliarde din bugetul total de 4 miliarde de dolari de anul trecut. Reducerea contribuţiei americane va lăsa un gol uriaş pe care alţi donatori importanţi vor face eforturi uriaşe să îl acopere", a declarat Gowan. 

Expertul a subliniat că acest demers ar putea semnala "prăbuşirea sistemului internaţional de asistenţă umanitară, aşa cum îl ştiam". 

AGERPRES