Cu toate ca anul acesta sunt absenti de marca, targul de calculatoare de la Bucuresti ramane cel mai important eveniment IT al anului in Romania. Dovada elocventa a acestui lucru este faptul ca multi producatori suta la suta autohtoni vor participa, ceea ce arata ca CERF este cel mai bun prilej de a prezenta unui public larg si destul de avizat noutatile in materie de hardware, software si telecomunicatii.
Principalii integratori de sisteme din Romania (Sprint, Flamingo, Comrace si Ager) participa anul acesta cu standuri in cadrul expozitiei. Flamingo are unul dintre cele mai mari standuri de la CERF, de aproximativ 270 mp, si va pastra, in mare, linia participarilor precedente: spectacol, profesionalism si multe noutati. „In principal, ne intereseaza piata SOHO (Small Office Home Office), iar marea majoritate a vizitatorilor de la CERF apartine acestei categorii”, declara dl Marius Ghenea, director executiv al firmei Flamingo. De altfel, compania va avea un vast program de campanii promotionale, care se vor intinde probabil si dupa terminarea targului. Este in studiu si posibilitatea de a pune la dispozitia eventualilor clienti un autobuz care sa-i transporte la unul dintre cele mai apropiate magazinele Flamingo, pentru a achizitiona produsul dorit.
Ca produse, Flamingo va aduce mai multe noutati, echipamente si periferice de la unii dintre cei mai mari producatori din lume, cu care firma are contracte de distributie. Astfel, vor fi prezentate ultimele placi grafice de la Creative Labs precum si un CD-ROM ce ruleaza la 48X, realizat tot de compania americana. Pentru solutii de editare video, va exista sistemul construit de Pinnacle, numit Digital Video Editing, iar tot la sectiunea placi grafice vor fi prezente ultimele card-uri ATI, numite RageFury. Flamingo va expune, de asemenea, noile monitoare Sony Trinitron Flat (cu ecran plat). Dl Marius Ghenea adauga: „Urmarim, prin participarea noastra la CERF (a patra consecutiva), sa evaluam competitivitatea firmei noastre pe piata, sa analizam portofoliul nostru de produse, avand un feedback garantat din partea vizitatorilor, care sunt sigur ca vor veni in numar mare”.
Trecand acum la software, este imposibil de a nu remarca marele absent: Microsoft. Cu toate ca gigantul software nu va participa, vor fi prezenti dezvoltatorii autohtoni, de departe cei mai importanti fiind Softwin si GeCAD. Softwin se va focaliza la CERF, conform dl Metodiu Mehmet, director de marketing, pe re-lansarea produsului AVX, acum ajuns la versiunea 4.0. „Dorim sa relansam acest program si sa-i crestem mult cota de piata. De aceea, ne-am focalizat in totalitate, pe perioada targului, pe promovarea AVX”. Antivirusul AVX 4.0 este mult mai performant decat versiunile precedente, programul obtinand rezultate bune la testele internationale la care a participat. AVX 4.0 se bazeaza pe mai multe module, cum ar fi AVX Download Control, ce scaneaza fisierele ce sunt aduse de pe Internet, Scheduler-ul, prin care antivirusul poate fi programat sa scaneze la anumite intervale, lucru foarte util pentru o retea de computere. Upgrade-ul se poate face direct de pe Internet, printr-un program special numit AVX Live Upgrade. O facilitate interesanta a acestei aplicatii ofera posibilitatea upgradarii prin reteaua locala a mai multor calculatoare ce au AVX instalat, fiind necesara aducerea de pe Internet a ultimei versiuni doar pe un singur computer. De asemenea, AVX are integrate un „Mail Monitor” (program ce scaneaza e-mail-urile si poate detecta virusi de IRC). Versiunea 4.0 este disponibila si in limba engleza. Pe toata perioada CERF, cei ce se vor prezenta la standul Softwin cu un produs AVX de generatie mai veche vor primi un upgrade gratuit la versiunea 4.0.
Celalalt dezvoltator major de pe piata romaneasca, GeCAD, vine la targul CERF cu o oferta extrem de tentanta pentru produsele Microsoft, mai precis uneltele de dezvoltare cuprinse in pachetul Visual Studio 6.0. GeCAD, singura firma din tara certificata cu statutul de Microsoft Developer Dealer, ofera, impreuna cu Microsoft, ocazia de a achizitiona pachetul complet Visual Studio 6.0 la numai 30% din pretul de lista. Oferta este valabila pe perioada 1 aprilie – 30 iunie 1999. De ea pot beneficia numai persoanele fizice (dezvoltatorii individuali), fiind o foarte buna oportunitate de a intra in legalitate in ceea ce priveste dezvoltarea individuala de aplicatii.
Furnizorii de servicii Internet nu vor lipsi nici ei, anul acesta participarea firmelor din acest domeniu fiind mai numeroasa decat in editiile precedente. Este o dovada elocventa ca piata s-a maturizat o data cu popularizarea Internet-ului ca un nou si revolutionar mediu de comunicare si afaceri. Unul dintre furnizorii cu cea mai mare dezvoltare in ultima perioada este FX Internet, care a introdus de curand cartela de acces Internet, o cartela valorica cu care se pot cumpara mult mai usor servicii Internet. Acest nou mod de a vinde Internet-ul va fi popularizat la CERF impreuna cu serviciile FX Start si Non-Stop, dupa cum afirma dl Andrei Woinaroski, director la FX. De asemenea, la standul FX (luat in colaborare cu Sprint Computers), pe vizitatori se pare ca ii va astepta o surpriza deosebita.
CERF va fi si anul acesta un targ „de baza” al industriei IT din Romania. Extrem de popular (dovada stand zecile de mii de vizitatori) si cu un nume ce s-a impus de-a lungul anilor, CERF este cea mai buna ocazie de interactiune intre consumatorii si producatorii de IT din Romania.

Radu Lazar