Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat, joi, că Berlinul a angajat un curs de descurajare a Rusiei, avansând acuzaţii nefondate, ultimatumuri şi ameninţări. Totuşi, Lavrov a apreciat că tensiunile dintre cele două ţări ar putea fi depăşite în beneficiul ambelor părţi, relatează agenţiile de presă RIA Novosti şi Interfax.

Într-o declaraţie separată, directorul adjunct al Departamentului III al Ministerului de Externe rus, Oleg Krasniţki, a avertizat că există riscul „prăbuşirii relaţiilor” dintre Rusia şi Germania.

Diplomatul rus a evocat un proces de „eroziune” intervenit în relaţiile bilaterale din cauza unor „dezacorduri cu caracter geopolitic şi strategic, precum şi a abordărilor diferite într-o serie de probleme internaţionale de actualitate”. În prezent, soliditatea relaţiilor dintre Rusia şi Germania este din nou „supusă testului”, a mai spus el.

„Se doreşte din nou să se poarte un dialog cu Rusia de pe o poziţie de forţă, aşa cum a fost în perioada Războiului Rece faţă de URSS: provocări, un limbaj al ultimatumurilor, ameninţări”, a declarat Oleg Krasniţki, citat de Interfax.

Berlinul ameninţă Rusia cu sancţiuni şi chiar cu îngheţarea proiectului Nord Stream 2

După transferul opozantului rus Aleksei Navalnîi – care s-a simţit rău în timpul unui zbor din Siberia la Moscova – într-o clinică din Berlin la 22 august, Germania a declarat că, în urma testelor efectuate de un laborator al armatei a rezultat că omul politic rus – un virulent critic al Kremlinului – a fost otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok, conceput în perioada sovietică în scopuri militare. Alte două teste efectuate de două laboratoare – unul în Franţa, altul în Suedia – au ajuns la aceeaşi concluzie, scrie Agerpres.

Germania şi alte cancelarii occidentale au cerut Moscovei explicaţii, dar Kremlinul a negat orice implicare, refuzând să deschidă o anchetă penală, pe motiv că nu dispune de probe care să dovedească un act criminal în cazul Navalnîi.

Cancelarul german, Angela Merkel, a menţionat o „tentativă de asasinat” la adresa lui Navalnîi şi a avertizat Moscova că ar putea fi vizată de noi sancţiuni dacă nu elucidează otrăvirea opozantului rus. De altfel, Berlinul a luat în considerare şi îngheţarea proiectului de gazoduct Nord Stream 2 cu Rusia, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.