UPDATE. Potrivit ultimelor informații obținute de Capital, din grupul care va înființa viitorul partid fac parte și parlamentarii Ion Cupa(fost ALDE Dolj), Marian Cucșa(vicepreșdinte ALDE), Ștefan Băisanu și Mihai Niță, ambii plecați recent din ALDE.

Parlamentarii ALDE care au ales deja să părăsească partidul au luat decizia să înființeze o nouă formațiune politică ce urmează să colaboreze cu PSD-ul condus de Viorica Dăncilă. Forma de colaborare, afirmă surse politice consultate de Capital, va fi o alianță electorală în cadrul căreia noul partid va avea un număr important de locuri pe listele PSD, la alegerile din 2020. Strcutura ar urma să înceapă să funcționeze imediat după moțiunea de cenzură din 30 septembrie.

Parlamentarilor plecați deja din ALDE, între care se remarcă Theodor Meleșcanu, președintele Senatului și Grațiela Gavrilescu, ministrul mediului, li se vor adăuga, în perioada imediat următoare, alți zece parlamentari, adică șase deputați și patru senatori. Pentru că nu va întruni, totuși, numărul necesar de paralamentari pentru a forma un grup, noul  partid ar urma să activeze în cadrul grupului PSD. Alte nume importante care ar urma să facă parte din această construcție sunt Liliana Mică(exclusă din ALDE) și Daniel Zamfir.

Potrivit surselor citate, noul partid ar urma să se aibă o orientarea social liberală și, cel mai probabil, va conține această sintagmă în numele său. PSD ar fi dispus să ofere nu mai puțin de 25% din locurile pe liste noului partid, dacă reușește să se mențină la guvernarea până la alegerile din 2020.

ALDE, partidul creat de Călin Popescu Tăriceanu  a intrat în disoluție și și-a pierdut grupul parlamentar după ce creatorul său a luat decizia de a intra într-o alianță cu Pro România, partidul lui Victor Ponta și de a renunța la o candidatură proprie în favoarea susținerii lui Mircea Diaconu la prezidențiale.

Pe 30 septembrie, PNL a anunțat că va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă și, în actualele condiții, este posibil să strângă numărul necesar de voturi, dacă PSD nu reușește să atragă mare parte din actualii sau foștii parlamentari ALDE.

Menționăm că informația privind intențiile dizidenților ALDE de a forma un nou partid au fost publicate inițial de G4Media, însă absolut toate dtaliile prezentate în acest text au fost obținute de Capital.