UPDATE 12:15.  De azi dimineață, de când a fost publicat textul, până acum, încă două firme au anunțat că opresc subscrierile. Este vorba despre Omniasig(despre care Capital anunțase deja) și Agra. În cazul Agra principalul motiv este faptul că nu mai reușesc să acopere daunele cu oamenii pe care îi au. Problema ar urma să se remedieze rapid.

Capital a anticipat faptul că fenomenele meteo din ce în ce mai serioase vor afecta semnificativ firmele de asigurare, într-o analiză publicată încă din vara anului trecut.

Vedeți aici analiza Capital care arată cât au plătit asigurătorii anul trecut și de ce existau de atunci motive serioase de îngrijorare.

De atunci și până acum, unul dintre jucătorii mari din domeniu, Gothaer, a renunțat să se mai concentreze pe această linie de asigurare iar celălalt mare jucător, Groupama, tocmai a anunțat că sistează temporar subscrierile.

Vedeți mai jos, informarea trimisă de Groupama partenerilor săi.

Sursele Capital spun că o decizie clară în ceea ce privește data reluării subscrierilor va fi luată, la Groupama, în circa două săptămâni, când va fi gata o analiză de amploare asupra daunelor din ultima vreme. Pentru fermieri, decizia Groupama poate fi un semnal de alarmă, care să îi facă să își cumpere din timp asigurări, înainte ca pământurile să fie deja afectate.

Potrivit informațiilor Capital și alți jucători din domeniu, cum ar fi Omniasig sau Garanta, iau în calcul să oprească pentru moment subscrierile. Asirom, membră a grupului VIG, ca și Omniasig, a luat deja această decizie, ca urmare a indicațiilor de la Viena, după cum spun sursele noastre.

Pe de altă parte, pe piață prosperă societatea Agra, din Austria, înregistrată la Autoritatea de Supraveghere Financiară în baza dreptului de liberă practică pe teritoriul Uniunii Europene.

Unele surse afirmă chiar că unul dintre motivele care au forțat Groupama să renunțe la subscrieri pe zona agricolă este concurența acerbă cu austriecii, care au luat multă cotă de piață, și forțează concurența să scadă prețurile.

O altă societate care are planuri să devină activă pe zona de asigurări agricole este City Insurance, care vinde tradițional RCA și care nu are neapărat experiență în domeniul agricol, însă este lider al pieței de asigurări, ca volum de prime subscrise.

Ghinion legendar. Când le era lumea mai dragă…

De menționat că fenomenele meteo din ultima vreme și, implicit, decizia de a tempera sau a opri definitv vânzările pe zona agricolă vin în cel mai nepotrivit moment posibil. De scurt timp și după ani de negocieri și demersuri, jucătorii din piața asigurărilor, cu ajutorul ASF, reușiseră să construiască o legislație care să permită fermierilor să acceseze asigurări la prețuri subvenționate prin fonduri europene.
Practic, din exercițiul financiar 2014-2020, în care fuseseră alocați peste 100 de milioane de euro pentru subvenții, firmele de asigurare și fermierii ar fi beneficiat doar de ultimul an, 2019-2020. În aceste condiții, însă, nici măcar aceste fonduri nu vor putea fi utilizate decât dacă vor fi direcționate, așa cum se va întâmpla, cel mai probabil, către firme străine care își asumă riscuri mai mari, cum e cazul Agra.