Asa insa, cei doi mari castigatori au impartit marele premiu, urmand sa incaseze fiecare cate 23 de miliarde de lei, in care este inclus si un apartament cu trei camere. Cei doi castigatori, ale caror nume nu au fost date publicitatii pana la ora inchiderii editiei, sunt din judetele Cluj si Arges. De asemenea, nu este foarte clar motivul pentru care exista doi castigatori, singurul rezonabil fiind acela ca au jucat aceleasi numere. Sunt doua dintre cele mai mari premii castigate la Loteria Nationala, care ramane in continuare pentru romani singura sursa de a deveni peste noapte milionari in dolari. In comparatie cu premiul Loteriei Nationale, marele castig de la Big Brother (50.000 de dolari) pare doar o gluma. Desi au aparut o serie de speculatii legate de unele manevre electronice care ar fi amanat atat de multa vreme decernarea marelui premiu, saptamana trecuta situatia s-a clarificat o data cu extragerea numerelor castigatoare. Cert este ca mirajul marelui premiu ii aduce la ghiseele Loteriei pe foarte multi romani.

Statistica saptamanii

Un studiu al Autoritatii in domeniul comunicatiilor din Malta arata ca Romania conduce in topul celor mai ridicate tarife la telefonia fixa, in afara orelor de varf. Trei minute costa in Romania aproape 14 eurocenti, in tip ce in Irlanda, unde convorbirile sunt cele mai ieftine, costul se situeaza la aproximativ trei eurocenti. Pentru convorbiri in afara orelor de varf, telefonia fixa din Romania se situeaza pe locul sase in Europa, tot cu 14 eurocenti pentru trei minute, cea mai scumpa tara fiind Slovacia, cu 17 eurocenti. Rezultatele studiului nu constituie o surpriza, in conditiile in care operatorul national, RomTelecom, isi pastreaza inca nealterata pozitia de monopol pe piata convorbirilor nationale.

Vestea proasta a saptamanii

Romania va avea anul acesta cea mai proasta recolta de grau din ultimii 50 de ani. Dar cazul nu este singular. Intreaga zona a Europei Centrale si de Est este afectata de seceta, iar analistii anticipeaza ca toate tarile vor avea nevoie de importuri pentru sezonul 2003-2004. Cele mai afectate sunt recoltele din Romania, Serbia si Bulgaria, cu reduceri de productie de 40%, in cazul ultimei tari. Desi culturile sunt afectate in toata zona, in restul Europei Centrale nu va fi nevoie de importuri, intrucat productiile, desi diminuate, acopera cererea interna. Consiliul International al Cerealelor a revizuit, in sens negativ, evaluarile privind productia mondiala de cereale, estimand ca recoltele vor fi proaste in toata Europa, din cauza secetei.

Problema saptamanii

Printr-o ordonanta de urgenta, Executivul a hotarat transferarea prerogativelor agentului guvernamental pe langa Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Ministerul Justitiei la Ministerul de Externe. In loc ca sistemul judiciar din Romania sa caute o rezolvare de fond a litigiilor cu CEDO se prefera o solutie care tine mai degraba de imagine. Conform legislatiei CEDO agentul guvernamental este reprezentantul (avocatul) unui stat in fata judecatorilor Curtii. Acesta trebuie sa fie bine pregatit atat in privinta legislatiei interne, cat si a legislatiei europene pentru a sustine cauza statului roman. Mutarea este privita cu mari retineri de catre specialistii romani, care cred ca agentul guvernamental trebuia sa ramana la Ministerul Justitiei. Cu atat mai mult cu cat procesele Romaniei la CEDO par ca se inmultesc in ultima perioada.

Afacerea saptamanii

Banco Portuques de Investimento (BPI) si-a vandut participatia de 17% pe care o detinea la Banc Post. Cumparatorul este banca elena EFG Eurobank, care detinea deja 36,25% din capitalul social de la Banc Post. Cele 17 procente au fost cumparate cu aproximativ 20 de milioane de dolari, dar cu aceasta ocazie actionarii greci au ajuns sa detina majoritatea la Banc Post. Acest fapt le va permite actionarilor greci sa-si aplice strategia de dezvoltare pe care o doresc. Banc Post ocupa in acest moment, din punctul de vedere al activelor, locul sapte in sistemul bancar romanesc. In primele cinci luni din acest an a raportat un profit brut de 170,6 miliarde de lei (aproximativ cinci milioane de dolari) si un profit net de 144 miliarde de lei (aproximativ 3,8 milioane de dolari).