Wolfgang Schaeuble (CDU, Uniunea Creştin-Democrată) a afirmat într-un comunicat că “doreşte să examineze, în strânsă concertare cu responsabilii cu securitatea din grupurile parlamentare, precum şi ai municipalităţii şi Ministerului de Interne, concluziile care pot fi trase pentru protejarea Bundestagului”.

“A fost cerut deja în acest scop un raport Ambasadei Germaniei la Washington cu privire la modul în care au putut avea loc derapajele violente din interiorul Capitoliului”, a menţionat preşedinţia Bundestagului.

Bundestagul, situat în centrul Berlinului, în apropiere de Poarta Brandenburg, a fost la 29 august scena unei tentative de intruziune din partea militanţilor anti-mască, care a fost totuşi respinsă in extremis de un grup de poliţişti.

Preşedintele conservator al Bundestagului a mai apreciat că “scenele de miercuri ilustrează marea sarcină care se află acum nu doar în faţa preşedintelui ales, ci şi, mai ales, a camerelor Congresului în calitate de reprezentante ale poporului şi ale celor două mai tabere politice”.

“Conflictele politice, economice şi sociale asociate unei profunde fracturi nu pot fi negociate paşnic decât în cadru instituţional şi respectând procedura parlamentară pentru care SUA au fost mereu un model al lumii libere”, a mai notat politicianul german.

Scene teribile la Washington

Validarea lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA a produs adevărate revolte la Capitoliu. În urma bătăilor între poliție și susținătorii lui Donald Trump, 4 persoane au murit, iar câteva zeci au fost arestate. În tot acest timp, Biden este aproape de a fi validat.

Scene teribile la Capitoliu, una dintre clădirile simbol ale Americii. Protestele violente împotriva lui Joe Biden s-au lăsat cu urmări tragice. Patru persoane au decedat şi 52 au fost arestate în timpul protestelor violente desfăşurate miercuri la Capitoliu, unde manifestanţi pro-Trump au reuşit să intre în clădirea care găzduieşte Congresul Statelor Unite, a anunţat şeful poliţiei din Washington DC, Robert Contee, transmite Reuters şi dpa.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri noaptea târziu, Contee a precizat că 47 dintre cele 52 de arestări au legătură cu încălcarea interdicţiei de circulaţie după ora 18:00, decizie impusă de primarul Muriel Bowser.

Alte câteva persoane au fost arestate pentru deţinerea fără permis a unor arme de foc. Contee a refuzat să ofere detalii despre identitatea femeii împuşcate mortal de poliţia Capitoliului. Celelalte trei persoane au murit din cauza unor urgenţe medicale.

Şeful poliţiei din Washington DC a adăugat că cel puţin 14 ofiţeri de poliţie au fost răniţi, dintre care doi grav, în confruntările cu manifestanţii. Unul dintre aceşti ofiţeri a fost scos din cordonul de securitate de către demonstranţi, după care a fost atacat brutal de aceştia.

Congresul SUA s-a întrunit miercuri pentru validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale. Mii de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, s-au adunat în faţa Capitolului din Washington şi au dărâmat mai multe bariere de securitate, ceea a dus la ciocniri cu poliţia şi la scene haotice în faţa intrării în Congresul SUA, unde congresmenii s-au reunit pentru a valida oficial victoria electorală a democratului Joe Biden, transmite EFE.