În Ucraina, unde s-au înregistrat miercuri la Kiev -23 grade Celsius şi în unele regiuni chiar -30 grade, gerul a provocat decesul a 43 de oameni în ultimele şase zile, dintre care şase în ultimele 24 de ore, indică bilanţul oficial. Mai mult de 850 de persoane au cerut ajutor medical din cauza degerăturilor şi a hipotermiei, circa 720 fiind spitalizate.

Luni, peste 3.200 de şcoli au fost închise în 16 regiuni ale ţării, 400.000 de elevi intrând în vacanţă forţată. Autorităţile au deschis, în schimb, peste 1.700 posturi de ajutor, care au primit în jur de 31.500 de persoane.

În Polonia, gerul de -30 de grade din regiunile estice a făcut în ultimele 24 de ore încă cinci victime, patru bărbaţi şi o femeie. Din cauza proastei funcţionări a sistemelor de încălzire, 27 de persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon, două pierzându-şi viaţa.

În total, 20 de polonezi au murit din cauza frigului începând de vineri, majoritatea fiind persoane fără adăpost.

În Cehia, un bărbat a murit în cursul nopţii, iar în Slovacia s-a înregistrat a doua victimă a gerului. În Letonia, unde temperatura a atins -27 grade Celsius, 10 oameni au murit din cauza frigului şi patru în urma incendiilor.

În Bulgaria, unde mercurul din termometre a coborât miercuri până la -31,4 grade la Sevlievo (centru), presa vorbeşte despre zece morţi în ultima săptămână. Dunărea a îngheţat parţial pe o lungime de 350 km şi peste 400 de şcoli au fost închise.

În Turcia, unde s-au înregistrat ninsori abundente şi temperaturi polare, gărzile de coastă au salvat trei membri ai echipajului unui nave sub pavilion cambodgian, scufundat marţi seara în Marea Neagră, în timpul unei furtuni. Opt marinari sunt daţi în continuare dispăruţi.

Valul de frig a ajuns şi în Europa Occidentală. Autorităţile din mai multe ţări au pus în aplicare planuri de urgenţă pentru persoanele fără adăpost, aşa cum se întâmplă la Bruxelles, Paris sau Berlin, oraşe unde mii de oameni se află în această situaţie.

În Italia, zăpada cade de 24 de ore în toată ţara şi se aşteaptă cea mai rece săptămână din ultimii 27 de ani. Au fost închise şcoli, transportul a fost perturbat şi mai multe meciuri din campionatul de fotbal au fost anulate.

În Franţa, probleme se semnalează în principal în sud-est şi mai ales pe insula Corsica, unde 30.000 de case sunt lipsite de curent electric şi au fost impuse restricţii de circulaţie.
Sursa: Agerpres