Vineri, liderii instituțiilor europene i-au cerut președintelui turc Recep Tayyip Erdogan să creeze condițiile pentru o relație pașnică cu Uniunea Europeană, în timpul unui interviu prin videoconferință, înaintea summit-ului european din 25 și 26 martie.

Europa insistă pentru „permite o agendă UE-Turcia mai pozitivă”

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, au subliniat „importanța unei dezescaladări susținute și a consolidării încrederii pentru a permite o agendă UE-Turcia mai pozitivă”, indică un comunicat publicat după interviu. Președintele Erdogan, la rândul său, a insistat asupra faptului că așteaptă „rezultate concrete” la summit-ul european și a cerut lansarea unui „dialog la nivel înalt”, potrivit serviciilor sale.

Europenii se declară prudenți cu privire la schimbarea comportamentului președintelui turc după un an de tensiuni puternice și nu își ascund îngrijorările. Astfel, UE a denunțat, joi, încălcările drepturilor fundamentale în Turcia și a avertizat Ankara împotriva interdicției Partidului Democrat Popular (HDP, pro-kurd), al doilea cel mai mare partid de opoziție din țară, scrie Le Figaro.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, urma să le prezinte vineri statelor membre un raport privind evaluarea situației din Turcia, în care prezintă opțiuni pentru acțiuni pozitive și negative care urmează să fie puse în aplicare. „Au fost observate unele îmbunătățiri de la începutul anului, dar trebuie să vedem dacă sunt durabile”, a declarat, vineri, un oficial european. ” Evoluțiile interne din Turcia provoacă multe îngrijorări”. Raportul prezentat de Josep Borrel va fi discutat luni de miniștrii de Externe ai UE.

Turcia provoacă îngrijorare şi în rândul statelor membre NATO

De asemenea, problemele Turciei vor fi discutate marți în timpul întâlnirii NATO cu secretarul de stat american Antony Blinken. „Turcia este membră a NATO și acesta este un element foarte important. Suntem în contact cu Statele Unite”, a insistat oficialul european. Blinken urmează să se întâlnească cu Ursula von der Leyen și Josep Borrel în timpul șederii sale la Bruxelles. Statele Unite au avertizat, joi, puterea din Turcia împotriva interdicției HDP, care ar „submina” democrația.

„Am observat o schimbare a comportamentului liderilor turci timp de trei luni, dar așteptăm acțiuni concrete pe termen lung care să demonstreze că Turcia este un partener de bună credință”, a comentat, vineri, un diplomat european. Evaluarea comportamentului turc are în vedere situația drepturilor omului, dar și deciziile luate de Ankara în conflictele regionale, în Libia, Siria, Irak și Nagorno-Karabah, unde Turcia s-a opus UE, a precizat oficialul european.

„Toate opțiunile sunt prevăzute pentru a încuraja dezvoltarea unor relații bune, dar sunt prezente și măsuri restrictive dacă situația ar începe să se deterioreze”, a explicat el.

Ursula von der Leyen, vizită oficială la Ankara?

Liderii europeni au decis în decembrie 2020 să adopte noi sancțiuni, care au fost pregătite, dar nu au fost aplicate în așteptarea rezultatului summit-ului, a declarat o sursă diplomatică.

Președintele turc și-a arătat dorința de relaxare la sfârșitul anului 2020, după tensiuni puternice cu UE legate de mai multe misiuni turcești de explorare a gazelor în apele grecești și cipriote din estul Mediteranei.

În funcție de deciziile liderilor europeni, Ursula von der Leyen ar putea merge în curând la Ankara. Principiul acestei vizite a fost discutat în timpul videoconferinței cu președintele Erdogan, dar nu a fost stabilită nicio dată.