Banca americană Goldman Sachs a exclus moneda unică europeană de pe lista de monede majore ce ar trebui să se aprecieze în raport cu dolarul american după alegerile ce vor decide noul preşedinte al SUIA. Acest lucru se întâmplă din cauza evoluţiei slabe a PIB-ului zonei euro în raport cu alte regiuni, iar totul ar putea genera o nouă reducere a dobânzilor din partea BCE (Banca Centrală Europeană).

Goldman Sachs recomandase o serie de poziţii scurte pentru dolarul american, faţă de celelalte monede din G10, la începutul lunii octombrie, avertizând totodată că dolarul va fi influenţat negativ de riscurile legate de studiile clinice pentru vaccinurile împotriva noului coronavirus şi de alegerile prezidenţiale.

Totuşi, Franţa şi Germania au impus noi restricţii pentru a stopa al doilea val al pandemiei, iar Banca Centrală Europeană a sugerat că va relaxa politica monetară în decembrie, complicând perspectiva monedei unice, notează news.ro.

Zach Pandl, co-director pentru strategii pe pieţe valutare al Goldman Sachs, a transmis clienţilor băncii că: “Pe de o parte, scenariul unui ‘val albastru’ în alegerile americane şi confirmarea unui vaccin (aşteptat în noiembrie) ar stimula probabil activele ciclice, inclusiv euro.

Pe de altă parte, creşterea PIB-ului zonei euro pe termen scurt ar putea fi inferioară cu mult altor regiuni şi ne putem aştepta ca pieţele să ia în calcul o reducere a dobânzii la depozite, chiar dacă Consiliul Guvernatorilor va recalibra în ultimă instanţă alte instrumente.”

Noile măsuri de stimulare ale BCE vor reflecta schimbarea condiţiilor de pe piaţă

Europa se confruntă cu un declin economic “semnificativ” în acest trimestru, dar noile măsuri de stimulare din partea Băncii Centrale Europene trebuie să reflecte modul în care s-au schimbat pieţele din această primăvară, a afirmat marţi Isabel Schnabel, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat publicaţiei germane Handelsblatt.

La finalul reuniunii de săptămâna trecută a Consiliului guvernatorilor, BCE a anunţat în mod clar că pregăteşte noi măsuri de sprijinire pentru luna decembrie, în condiţiile în care noile restricţii au generat îngrijorări privind o dublă recesiune în zona euro. Cu toate acestea, oficialii BCE continuă să ceară guvernelor să facă ceea ce este de datoria lor pentru a relansa economia, explicând că rolul politicii monetare este unul limitat, notează Agerpres.

“Actuala situaţie diferă de cea din martie şi prin urmare instrumentele BCE vor fi calibrate corespunzător. Principalul obiectiv la acel moment îl reprezenta stabilizarea pieţelor financiare. În schimb, condiţiile de finanţare sunt în prezent extrem de favorabile”, a explicat Isabel Schnabel.

BCE a pus deoparte 1.350 miliarde euro pentru achiziţii de obligaţiuni până la mijlocul lui 2021 şi mai are la dispoziţie 700 miliarde de euro din acest program. Însă după ce a cumpărat obligaţiuni în valoare de aproximativ 100 miliarde de euro în fiecare lună, BCE a împins costurile cu împrumuturile la minime istorice. La rândul lor, băncile comerciale se împrumută la dobânzi negative şi principala lor îngrijorare est deteriorarea calităţii creditelor.

Dezbaterea cheie este dacă BCE ar trebui să extindă programul de achiziţii de obligaţiuni sau să adopte alte scheme de achiziţionare de active, care sunt guvernate de reguli mai dure, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.