Incercati sa va imaginati 1.200 de terenuri de fotbal acoperite cu diverse monede din cele 12 valute europene care vor disparea in curand si veti avea o idee cat maruntis se va strange dupa introducerea in circulatie a euro, in ianuarie 2002.
Avand in vedere ca euro este din ce in ce mai aproape, daca aveti in casa cativa franci ramasi de la ultima excursie in Franta, poate ca e cazul sa-i pastrati la colectie. Daca insa aveti un cont in banca in marci germane, trebuie sa stiti ca anul viitor se va transforma in cont in euro. Bancnotele celor 12 tari care adopta moneda unica vor putea fi schimbate la toate bancile romanesti. In privinta monedelor, situatia este mai delicata, atat in Romania cat si in celelalte tari europene. Asa ca organizatiile nonguvernamentale internationale, constiente ca introducerea euro ar putea fi o adevarata mana cereasca pentru ele, au declansat deja campanii de strangere a maruntisului ramas in urma vacantelor. Ele spera ca locuitorii de pe continent vor dona marcile, francii sau lirele care in curand nu vor mai avea nici o valoare. Conform estimarilor ONG-urilor, dupa ianuarie 2002 fiecare familie europeana va avea in pusculita monede in valoare de 11 – 22 euro. „Pentru organizatiile caritabile este o sansa nesperata de a obtine fonduri foarte mari”, spune John Baker, de la Coin Co International, o companie britanica specializata in colectarea si preschimbarea monedelor, care colaboreaza cu numeroase ONG-uri din Europa in operatiuni de strangere de fonduri.
In cateva tari europene, organizatiile s-au unit pentru a fi mai eficiente in colectarea monedelor. In Belgia, noua organizatii, printre care Amnesty International, Unicef si Oxfam, au amplasat cutii de colectare in 8.000 de magazine, banci si farmacii. In Olanda, 142 de organizatii s-au unit pentru a lansa la inceputul lui septembrie o campanie similara. Ele au amplasat 9.000 de cutii de colectare in magazine, banci si statii de benzina, iar in ianuarie 2002, 250.000 de voluntari vor incepe sa bata din usa-n usa in toate casele din Olanda. Ei spera sa adune 8,4 milioane euro (55 milioane de guldeni) pana la inceputul lui martie. „Se poate spune ca suntem un aspirator urias”, afirma Esther Jacobs, purtator de cuvant al uneia dintre organizatii.
Si Crucea Rosie organizeaza o operatiune de strangere de fonduri in majoritatea tarilor europene, impreuna cu BP, firma care sponsorizeaza achizitionarea cutiilor de colectare. Numai in Franta, Crucea Rosie, ajutata de Air France, spera sa adune 6 milioane de franci francezi.
Actiuni de strangere de fonduri in scopuri caritabile au fost declansate chiar si in Marea Britanie, tara care nu face parte din zona euro. Avand in vedere ca majoritatea bancilor britanice nu vor primi monede straine, ci doar bancnote, reprezentantii ONG-urilor estimeaza ca cei 20 de milioane de britanici care isi petrec vacantele in zona euro vor dona maruntisul pe care nu-l vor mai putea folosi dupa ianuarie 2002.