Redactorul-şef al postului rus de propagandă Russia Today, Margarita Simonian, a evocat la televiziunea publică Rossiya-1, controlat de regimul de la Moscova, temeri ale unor conducători ruşi cu privire la posibilitatea unor eventuale sancţiuni la Curtea Penală Internaţională. Aflându-se într-un dialog cu Vladimir Soloviev, acesta a punctat, la rândul său, că există o probabilitate ca Rusia să piardă războiul în Ucraina.

Russia Today a fost interzisă în Uniunea Europeană

Prezentatorul pro-Kremlin Vladimir Soloviev a adus în discuție problema unei înfrângeri a Rusiei în Ucraina, luni, 28 noiembrie, la Rossiya-1, o rară deviere de la retorica Guvernului rus, a relatat Le Figaro.  „Ar fi un dezastru care s-ar abătea asupra ţării noastre. Nu este o opţiune. Nu trebuie să pierdem războiul.”, i-a răspuns invitata, Margarita Simonian.

„Lăsarea altui cartier din Kiev fără curent nu va schimba amploarea catastrofei care se va abate asupra ţării noastre dacă pierdem. Este de neimaginat. Nu putem pierde.”, a mai adăugat jurnalista, citată de presa franceză.

Ucrainenii „se pregătesc să ne ia Crimeea. Atunci vom face singurul lucru pe care-l putem face în această situaţie; să-i bombardăm.”, a declarat redactorul-șef de la Russia Today, un post care a fost interzis în Uniunea Europeană de la începutul invaziei ruse împotriva Ucrainei.

Rușii nu acordă importanță Curții Penale de la Haga

„Rusia nu bombardează de plăcere. Dumnezeu ştie că nu vrem asta. Nimeni nu voia asta. Iar eu ştiu că Guvernul nostru nu voia nici el.”, a asigurat Simonian. Jurnalista a evocat apoi discursul unor comandanţi militari ruși cărora, condamnă ea, le-ar fi frică de represalii judiciare în cazul unei victorii ale Ucrainei.

Margarita Simonian a denunţat acest discurs. „Din nefericire, cunosc mulţi oameni care gândesc aşa. Inclusiv oameni din cele mai înalte sfere.”, a conchis jurnalista.

„Le este frică şi nu îndrăznesc să spună clar lucrurile, de frică faţă de ceea ce ar putea gândi acei oameni acolo.”, referindu-se la Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga, care judecă crime de război şi crime împotriva umanităţii. „Eu scuip pe ceea ce gândesc ei acolo. Celor care le este frică de Haga ar trebui să le fie mai degrabă frică să piardă războiul, să fie umiliţi şi să trădeze poporul.”, a mai declarat şefa de la Russia Today.