1. Legea TVA elimina conditionarea acordarii cotei zero pentru exporturi de dovada incasarii acestora in valuta, in timp ce scutirile de TVA nu vor mai fi legate de scutirile de taxe vamale. De asemenea, in baza acestei reglementari, plafonul de impunere a taxei pe valoarea adaugata va fi majorat de la 125 de milioane de lei la 750 de milioane de lei. Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat ca pregateste un act normativ privind reducerea cotei TVA pentru activitatile de turism si constructii cu caracter social, aceste masuri urmand sa fie notificate catre UE.
2. Potrivit legii privind venitul minim garantat, familiile si persoanele singure, cetateni romani, care au implinit varsta de 18 ani, au dreptul la un venit minim, ca forma de asistenta sociala, prin acordarea unui ajutor social lunar. Nivelul lunar al venitului minim garantat este de 1.134.000 lei pentru familiile formate din doua persoane, de 1.575.000 lei pentru familiile de trei persoane, de 1.953.000 lei pentru familiile de patru persoane si de 2.331.000 lei pentru familiile formate din cinci persoane. Pentru fiecare alta persoana care depaseste aceasta categorie, se vor acorda cate 157.500 lei. In situatia persoanelor singure, nivelul lunar este de 630.000 lei.
3. Accizele la tigari si produse din tutun, care au fost majorate cu 2% incepand cu luna decembrie, au crescut cu 8% de la 1 ianuarie 2002, cand acest procentaj de majorare s-a aplicat si accizelor pentru alcool, distilate, bauturi spirtoase si carburanti. Noile accize vor duce la cresterea pretului tigarilor cu pana la 15%, sustin producatorii. Tot de la inceputul anului curent, accizele la benzina sunt mai mari cu 20 de euro pe tona, ceea ce reprezinta o influenta de 600 de lei pe litru in pretul benzinei.

Se majoreaza pretul gazelor. Tot de la 1 ianuarie, pretul gazelor naturale pentru populatie creste de la 3.021 lei pe metru cub la 3.274 de lei pe metru cub, in urma calcularii pretului la un curs mediu de 33.350 de lei pentru un dolar, fata de 30.774 de lei pentru un dolar, pana in decembrie 2001. Ajustarea pretului are in vedere, potrivit ANRGN, mentinerea in termeni reali a acestuia la nivelul de 82,5 dolari/1.000 de metri cubi, angajament prevazut in acordul Executivului cu Fondul Monetar International (FMI).

Se elimina taxele de import. Importurile de autovehicule care nu corespund cel putin standardelor ecologice Euro 3 vor fi interzise de la 1 ianuarie 2002. De la aceeasi data, taxele vamale pentru importurile de produse industriale provenite din Uninuea Europeana si tarile membre ale CEFTA vor fi eliminate.

Elvetienii bat recordul la ceasuri. Exporturile de ceasuri elvetiene ar trebui sa atinga, in 2001, valoarea record de 10,5 miliarde de franci elvetieni (6,25 miliarde de dolari), chiar daca economia mondiala si-a incetinit ritmul de crestere. In anul 2000, exporturile de ceasuri fabricate in Elvetia au atins 10,3 miliarde de franci. In primele zece luni ale anului, vanzarile de ceasuri elvetiene in SUA au scazut cu 10%, insa cererea puternica existenta pe pietele din Japonia, Hong Kong, Orientul Apropiat si Orientul
Mijlociu a compensat acest declin. De asemenea, intrarea Chinei in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) ar urma sa stimuleze, anul viitor, exporturile destinate acestei tari, ca urmare a reducerii taxelor vamale.

General Motors preia Daewoo. Coreea de Sud va fi in masura sa semneze un acord definitiv pentru vanzarea constructorului auto Daewoo Motor catre grupul american General Motors pana la 20 ianuarie, potrivit principalei institutii creditoare a Daewoo, Korea Development Bank. Dupa discutii ce au durat mai mult de un an, General Motors a semnat, in luna septembrie, un protocol de acord in conformitate cu care va plati 400 milioane de dolari pentru achizitionarea a patru uzine: Changwon si Kunsan (Coreea de Sud), Egipt si Vietnam. In conformitate cu un acord existent intre Daewoo si sindicate, salariatii companiei trebuie sa aprobe achizitia pentru ca aceasta sa aiba loc. Liderii sindicali au declarat ca ar putea accepta proiectul de vanzare daca grupul american le ofera garantia ca nu vor avea loc disponibilizari.

10 pentru Uniunea Europeana. Comisarul european pentru extindere, Gunter Verheugen, a declarat intr-un interviu ca se asteapta ca zece tari sa adere la Uniunea Europeana inainte de alegerile europene din 2004. „Cine se simte suficient de puternic pentru a primi sase tari si pe cei 63 de milioane de locuitori ai lor poate suporta foarte bine si zece tari, cu 75 de milioane” de locuitori, a spus comisarul european.
In schimb, a integra pana la aceasta data cele 12 tari candidate care negociaza in prezent cu Bruxelles-ul, in loc de zece, cum recomanda Comisia Europeana, nu este „nici de dorit, nici realizabil”, considera Gunter Verheugen.