În pofida unor previziuni negative pentru anul în curs şi anul viitor pentru 25 dintre ţările emergente de top, acestea par pregătite să recupereze rapid decalajele în 2013. Revenirea va fi impulsionată atât prin programe de investiţii în infrastructură, mai ales în Asia, cât şi prin creşterea cererii din partea consumatorilor interni, ceea ce va putea contrabalansa mediul extern fragil.
Totodată, majoritatea economiilor cu creştere rapidă au în plan relaxarea politicilor pentru a impulsiona, pe mai departe, creşterea. Această previziune este determinată de riscul privind creşterea preţului bunurilor, care ar putea genera noi presiuni inflaţioniste.

Forţa economiilor cu creştere rapidă rămâne remarcabilă, în special în comparaţie cu cea a omoloagelor lor dezvoltate. Per total, economiile pieţelor emergente vor creşte, cel mai probabil, cu 4,6% în acest an si cu 5,6% în 2013. Raportul Ernst & Young indică faptul că ratele de creştere se vor accelera în următorii doi ani – cât timp economia zonei euro se stabilizează, revenirea economiei SUA se reaşează iar ţările cu economii cu creştere rapidă vor continua să-şi relaxeze politicile monetare.

Alexis Karklins-Marchay, Co-Leader al Centrului pentru Pieţe Emergente din cadrul Ernst & Young comentează: “Atractivitatea pe termen lung în zona de business din pieţele cu creştere rapidă nu se va diminua. Deşi creşterea a încetinit puţin mai mult decât s-a previzionat pentru acest an, anticipăm că redresarea va fi rapidă. Pe măsură ce reechilibrarea globală va continua, business-ul trebuie să se adapteze prompt oportunităţilor care evoluează sau apar”.

Creşterile pe termen mediu ar putea fi generate de investiţiile în infrastructură

Exporturile au fost înlocuite de creşterea cererii din pieţele interne, aceasta devenind noul motor de creştere în multe dintre economiile emergente. Pe măsură ce îngrijorările privind intensificarea crizei se diluează, guvernele din anumite pieţe cu creştere rapidă iau măsuri pentru reluarea dezvoltării. Pe lângă relaxarea politicilor fiscale şi monetare, prind contur programe mari de investiţii în infrastructură în China, India, Brazilia, Indonezia şi Columbia.
În unele dintre ţări, aceste programe ar putea contribui la dezvoltarea comerţului şi ar uşura găsirea de noi pieţe pentru export care să înlocuiasca cererea în stagnare din economiile dezvoltate. Investiţiile în construirea de drumuri, căi ferate, porturi şi aeroporturi ar putea facilita comerţul şi reduce costurile de business atât pentru companiile din interiorul ţărilor cu creştere economică rapidă, cât şi pentru cele din afară.  

Alexis Karklins-Marchay precizează: “Investiţiile în infrastructură din tările emergente reprezintă o dezvoltare binevenită. Totuşi, pentru ca acestea să aducă beneficii pe termen lung, este necesar ca, pe lângă investiţiile guvernamentale în infrastructură, autorităţile să încurajeze şi investiţiile private prin uşurarea accesului la credite cu dobânzi mai mici”.

Concentrarea pe acoperirea cererii interne din pieţele cu creştere rapidă este de aşteptat să ascută apetitul multinaţionalelor emergente din aceste pieţe pentru achiziţia de tehnologie prin fuziuni şi achiziţii. În acest sens, se prevede o accelerare a operaţiunilor de fuziuni şi achizitii în Europa, implicând campionii economici naţionali şi regionali cu lichidităţi puternice din Asia sau din alte regiuni, dornici să acumuleze know-how şi tehnologii care să le îmbunătăţească capacitatea de a concura cu rivalii din Vest.   

Această tendinţă a fost deja observată în sectoare precum industria metalurgică, de computere, auto-moto sau segmentul întreprinderilor verzi. Raportul Ernst & Young previzionează extinderea acestei tendinţe şi în sectoarele unde cererea domestică din ţările emergente este probabil să crească rapid, cum ar fi sectorul farmaceuticelor.  

Preţurile bunurilor şi creşterea ratelor de schimb ar putea afecta creşterea

Desi se estimează o accelerare a creşterii începând cu anul 2013, mărirea continuă a preţurilor la diverse categorii de bunuri ar putea cântări greu în relansarea creşterii în multe dintre economiile emergente. Perioadele prelungite de secetă sau ploi au afectat deja recoltele din toată lumea.
Creşterea preţurilor la alimente poate reprezenta un motiv de îngrijorare pentru economiile emergente şi generează consecinţe multiple pentru afacerile din aceste pieţe. Creşterea preţurilor la materia prima pentru produsele alimentare are efect imediat asupra inflaţiei, creând presiune pe preţurile la alimente şi generând cerere pentru salarii mai mari.

Vedetele în ascensiune

Creşterea greoaie din economiile dezvoltate oferă mediului de afaceri oportunitatea de a dezvolta strategii pentru pieţele cu creştere economică rapidă, care se bucură de un potenţial excepţional.
Conform raportului, ţări precum Indonezia, Turcia şi Vietnam au cel mai bun potenţial de creştere, alături de India şi China. Se estimează că toate cele cinci ţări urmează să-şi dezvolte economiile cu cel puţin 5% anual, în următorii 25 de ani. Toate cinci au pieţe domestice mari, tendinţe demografice favorabile şi venituri pe gospodărie în creştere. Se estimează, de semenea, că ele vor contribui cu un procent mult mai mare la produsul intern brut global în următorii 25 de ani.  

O privire către viitor

Cele mai mari 25 de ţări cu creştere economică rapidă incluse în raport sunt semnificative nu doar din punct de vedere economic. Ele vor constitui motorul de creştere al economiei globale în viitor. Anul trecut, aproape două treimi din populaţia lumii locuia într-una din cele 25 de ţări cu creştere economică rapidă, dar numai o treime din produsul intern brut global, în termeni nominali, era produs de aceste economii. O privire către viitorul de peste 25 de ani, în anul 2036, arată că ţările cu creştere economică rapidă vor contribui într-un procent mai mare la produsul intern brut global decât la rata populaţiei lumii. Vor avea populaţii numeroase, tinere, bine educate, cu o capacitate mare de a cheltui. Se estimează că 9 dintre ţările cu creştere rapidă îşi vor majora venitul pe cap de locuitor de cel puţin cinci ori în următorii 25 de ani.

Previziunea privind produsul intern brut pentru următorii 25 de ani evidenţiază perspectivele de creştere fenomenale ale pieţelor emergente. Se estimează că nouă dintre aceste ţări vor creşte cu o rată anuală de cel puţin 5% în următorii 25 de ani, spre deosebire de ţări precum Japonia sau Germania, care vor creşte cu o rată anuală de mai puţin de 1,5%.

Conform previziunilor pe 25 de ani, tările BRIC – Brazilia, Rusia, India şi China – se vor număra printre primele şase cele mai mari economii ale lumii. Indonezia va fi în top 10 iar Africa de Sud şi Nigeria se vor clasa printre primele 20 de ţări. Turcia, Mexic, Coreea de Sud şi Arabia Saudită vor urca, de asemenea, în clasamentul celor mai dezvoltate ţări.