Potrivit presei oficiale, majoritatea votanţilor şi cantoanelor au fost de acord cu propunerea formulată de guvern. Conform estimărilor institutului gfs.bern, aproape 59% dintre cei prezenţi la referendum au spus 'da' propunerii cabinetului federal. Proiectul guvernului vizează doar accelerarea procedurii de acordare a cetăţeniei elveţiene imigranţilor de a treia generaţie, excluzând orice dobândire automată a cetăţeniei.

În următorii zece ani, în jur de 2.300 de tineri imigranţi de a treia generaţie ar putea beneficia anual de aşa-numita ”naturalizare facilitată”, o procedură mai rapidă şi mai puţin costisitoare, a explicat guvernul. În prezent, circa 25.000 de nepoţi de imigranţi, în majoritate originari din Italia, dar şi din Turcia şi Balcani, îndeplinesc criteriile cerute.

Proiectul a fost susţinut în parlament de o majoritate de deputaţi, însă UDC (Uniunea democratică de centru, partidul cu cei mai mulţi reprezentanţi în camera inferioară) i-a avertizat pe elveţieni în legătură cu 'suprapopulaţia străini şi creşterea masivă mai ales a numărului de musulmani'.

În 2004, elveţienii au respins naturalizarea automată la naştere pentru generaţia a treia de imigranţi şi naturalizarea facilitată pentru generaţia a doua. (Sursa: Agerpres)