Elveția vrea să rămână în continuare neutră. A împiedicat Germania din a trimite muniție elvețiană Ucrainei

Elveția neutră a împiedicat livrările de arme germane către Ucraina, blocând re-exportul de muniție de producție elvețiană folosită la vehiculele de luptă ale infanteriei Marder, pe care Kievul ar dori să le primească, a relatat ziarul elvețian SonntagsZeitung.

Vestea vine în contextul în care cancelarul german Olaf Scholz se confruntă cu critici din ce în ce mai mari pentru eșecul guvernului său de a livra arme grele Ucrainei pentru a o ajuta să respingă atacurile rusești, chiar dacă alți aliați occidentali au intensificat livrările.

Ziarul a citat un purtător de cuvânt al Secretariatului de Stat elvețian pentru Afaceri Economice (SECO), care a declarat că a primit două solicitări din partea Germaniei cu privire la transferarea în Ucraina a munițiilor pe care le-a primit din Elveția.

„Ambele solicitări ale Germaniei au primit un răspuns negativ în ceea ce privește neutralitatea elvețiană și criteriile obligatorii de respingere prevăzute de legislația privind materialul de război”, a declarat purtătorul de cuvânt, citat în comunicat.

Elveția s-a abătut de la practicile anterioare și a adoptat sancțiunile Uniunii Europene menite să pedepsească Rusia pentru invadarea Ucrainei, dar a declarat că neutralitatea sa nu permite furnizarea de arme în zonele de conflict.

Luna trecută, Elveția a respins cererea Poloniei de arme pentru a ajuta Ucraina.

De ce nu trimite Germania arme grele Ucrainei

Cancelarul german Olaf Scholz se confruntă cu critici din ce în ce mai mari în țară și în străinătate pentru că guvernul său nu a livrat arme grele Ucrainei pentru a o ajuta să respingă atacurile rusești, chiar dacă alți aliați occidentali au intensificat livrările.

Scholz spune că stocurile armatei germane sunt prea reduse pentru a trimite arme grele pentru câmpul de luptă, cum ar fi tancuri și obuziere, în timp ce cele pe care industria germană a declarat că le-ar putea furniza nu ar putea fi utilizate cu ușurință.

Criticii, inclusiv printre partenerii săi de coaliție minori, îl acuză pe Scholz că este prea timid, poate din cauza reticenței unor sectoare ale social-democraților (SPD), care au susținut mult timp apropierea Occidentului de Rusia, scrie Reuters.