Elon Musk a anunțat o mare reușită pentru Neuralink

Luni, Elon Musk a adus în atenția publicului faptul că Neuralink, compania pe care a fondat-o, a realizat, duminică, primul său implant cerebral la un pacient uman.

Această intervenție a fost deja realizată în repetate rânduri de alte companii și cercetători, potrivit informațiilor furnizate de AFP.

Neuralink este situat în Fremont, o suburbie a orașului San Francisco din California. În mai 2023, compania a obținut aprobarea din partea Agenției Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Dispozitivul Neuralink are dimensiunile unei monede. Anterior, el a fost implantat cu succes în creierul unei maimuțe (macac). Cu ajutorul cipului, animalul a reușit să interacționeze în jocul video „Pong”. A reușit acest lucru fără a utiliza un controler sau o tastatură.

„Primele rezultate arată o activitate neuronală promiţătoare”, a transmis Elon Musk pe X (ex-Twitter).

Înființată în 2016, Neuralink se află mult în urma altor companii care au dezvoltat implanturi cerebrale, cunoscute și sub denumirea de interfețe creier-mașină (IMC), aplicate asupra indivizilor umani.

Neuralink, întrecută de compania olandeză Onward

În septembrie 2023, firma olandeză Onward a făcut public o reușită similară. Compania a anunțat că testează conectarea unui implant cerebral cu un alt dispozitiv care stimulează măduva spinării. Obiectivul final este restabilirea mobilității la un pacient tetraplegic.

În anul 2019, specialiștii de la Institutul Grenoble Clinatec au prezentat un implant inovator. Acesta, după implantare, permite unei persoane tetraplegice să controleze un exoschelet. Totodată, permite purtătorului să-și miște brațele sau să se deplaseze.

Recent, Neuralink a atras fonduri care au însumat aproximativ 323 de milioane de dolari de la investitori. Fondurile au venit în două tranșe, în luna august și respectiv noiembrie.

Firma declară că își propune să asiste, de asemenea, pacienții paralizați să recâștige mobilitatea. Ei vor să redă vederea persoanelor nevăzătoare și chiar să dezvolte terapii pentru afecțiuni psihiatrice, cum ar fi depresia.

În plus, Elon Musk intenționează să facă implantul său disponibil pentru toți, având ca scop îmbunătățirea comunicării cu computerele și controlarea, conform declarației sale, a riscului pe care inteligența artificială îl poate reprezenta pentru civilizația noastră.

Ce este compania Neuralink

Neuralink este o companie fondată de Elon Musk în 2016, cu scopul de a dezvolta tehnologii avansate pentru interfața creier-mașină (ICM).

Ideea principală din spatele Neuralink este să creeze dispozitive care să permită comunicarea directă între creier și computere sau alte dispozitive, deschizând astfel posibilități noi și revoluționare în domeniul sănătății și al tehnologiei.

Prin intermediul implanturilor cerebrale, Neuralink intenționează să abordeze diverse probleme de sănătate, cum ar fi paralizia sau afecțiunile neurologice, și să îmbunătățească performanța cognitive.

În același timp, compania explorează posibilitatea de a extinde capacitățile umane prin conectarea directă a creierului la dispozitivele digitale.

Neuralink a prezentat progrese notabile în domeniul său de activitate, inclusiv teste reușite pe animale de laborator și, în anumite cazuri, chiar pe oameni.

Cu toate acestea, este important să menționăm că această tehnologie ridică și întrebări etice și de securitate, și există o nevoie stringentă de reglementări și monitorizare adecvată în timp ce astfel de tehnologii evoluează.