Avertismentul lui Elon Musk.

„Practic, facem ceva bizar, cum ar fi rebranduirea comunismului, așa cum este mare parte din ESG și care trebuie aplicat corporațiilor Americii, fără știrea acționarilor actuali, ceea ce, de fapt, se întâmplă”, a declarat Musk în timpul unei discuții din 2023 cu candidatul republican la președinție Vivek Ramaswamy.

Musk a admis că a fost un susținător al cauzelor privind mediul. Compania sa de mașini, Tesla, a devenit un element de bază în multe portofolii ESG, deoarece vehiculele electrice, recunoscute pentru zero emisii de eșapament, se aliniază obiectivelor de mediu.

Elon Musk arată cu degetul spre companiile BlackRock și Fidelity

Cu toate acestea, Musk nu se sfiește să critice giganții din lumea investițiilor care pun accentul mult prea mult pe ESG. El a indicat BlackRock, cel mai mare administrator de investiţii din lume, și compania de brokeraj Fidelity Investments.

„Publicul este mințit… Și dau și câteva nume aici: BlackRock, Fidelity… Vă cunosc și trebuie să le spuneți clienților că nu luați deciziile cele mai bune pentru acționari, pentru că asta se întâmplă”, a afirmat Musk.

„Cel mai mare proces colectiv din istorie”

Principalii manageri de active iau în considerare din ce în ce mai mult factorii ESG atunci când își evaluează strategiile de investiții.

BlackRock, de exemplu, a pus accent pe includerea impactului schimbărilor climatice în deciziile de investiții și oferă o varietate de fonduri axate pe ESG. Vanguard și-a stabilit obiective corporative specifice pentru reducerea emisiilor de carbon și oferă atât fonduri indexate, cât și gestionate activ, ESG.

Fidelity a integrat criteriile ESG în procesele de investiții și oferă o gamă de produse axate pe ESG.

Conform previziunilor PwC, se așteaptă ca managerii de active la nivel mondial să-și crească activele gestionate legate de ESG la 33,9 trilioane de dolari până în 2026.

Când acești manageri de active dețin funcții în consiliul de administrație în companiile în care investesc, pot ajunge să influențeze și deciziile companiei.

Musk anticipează câteva probleme majore care decurg din punerea accentului tot mai mare pe principiile ESG.

„Marele firme, BlackRock, Vanguard, toate se pregătesc parcă pentru cel mai mare proces de acțiune colectivă din istoria proceselor de acțiune colectivă,  pentru că încalcă înțelegerea cu clienții lor și nu maximizează valoarea pentru acționari”, a afirmat miliardarul.

O industrie „care miroase a corupție”

 Preocuparea lui Musk constă în obligațiile fiduciare pe care administratorii de active le au față de clienții lor. Cu toate acestea, Ramaswamy a afirmat că mulți dintre acești așa-numiți clienți sunt, de fapt, doar intermediari.

„Problema este că oamenii care le dau banii nici măcar nu dau banii lor”, a spus candidatul republican.

„Acelea sunt fie fonduri de pensii, fie sunt intermediari precum consilierii de investiții din toată țara”, a subliniat el.

Problema, potrivit lui Ramaswamy, provine din structura inerentă a sectorului financiar.

„Asta se întâmplă atunci când ai o industrie care este atât de puternică, încât există atât de multe straturi în cascadă, care, de fapt miros a corupție”, a remarcat el.

Elon Musk a fost de acord, remarcând: „Investitorul mediu este indus în eroare”.