Contractul, semnat luni la Cairo în prezenţa preşedinţilor Vladimir Putin şi Fattah al-Sisi, vine să consfinţească un acord interguvernamental semnat în luna noiembrie 2015 privind construcţia la Dabaa, nordul Egiptului, a unei centrale nucleare cu patru reactoare, fiecare cu o capacitate de 1.200 Megawaţi.

Compania rusă Rosatom a estimat luni că centrala nucleară care va fi construită în Egipt ar urma să coste până la 21 de miliarde de dolari, lucrările fiind prognozate să se finalizeze în 2028-2029. Conform termenilor acordului semnat în 2015, Rusia va acorda Egiptului un credit care va acoperi costurile lucrărilor de construcţie.

Preşedintele Rosatom, Alexei Likhachyov, a apreciat luni că împrumutul va acoperi 85% din costurile lucrărilor de construcţie iar compania rusă va asigura service-ul pentru cele patru reactoare timp de 60 de ani.

Egiptul intenţiona să construiască o centrală nucleară la Dabaa încă din anii '80, însă autorităţile de la Cairo au îngheţat acest proiect după dezastrul din 1986 de la centrala nucleară de la Cernobâl.