Initiat in 1989, Phare ACE (Action for Co-operation in Economics) constituie o parte importanta a programului Phare derulat de Uniunea Europeana. Programul se adreseaza tuturor tarilor membre sau in curs de aderare la UE, fiind conceput ca suport financiar si tehnic pentru schimbul de cunostinte si experienta dintre studenti, cadre didactice si specialistii in economie.
In acest an, bugetul alocat insumeaza 4,5 milioane euro, finantarea fiind destinata pentru proiecte de cercetare, burse de studii sau doctorat, participari la seminarii sau conferinte. Principalele obiective ale programului vizeaza accelerarea transferului de cunostinte in toate domeniile de cercetare din economie si diseminarea cat mai larga a studiilor relevante despre reforma economica din tarile central-europene. Pot trimite cererile de participare la programul ACE Phare numai economisti din statele membre si cele in curs de aderare la UE, precum si din tarile din zona de interes economic a acesteia. Anul trecut, au fost finantate 23 de proiecte cu participare romaneasca, reprezentand aproximativ 400.000 euro (circa 5,3% din bugetul total al programului).
Actiunile programului
l Proiecte de cercetare : 15 aprilie 2000 (data limita pentru depunerea dosarului)
Sunt adresate economistilor din Europa Centrala si din tarile membre ale UE din cadrul universitatilor, centrelor de cercetare, institutiilor din sectorul privat si guvernamental preocupati sa realizeze in comun proiecte de cercetare. Participarea implica minimum trei parteneri din tari diferite (cel putin unul trebuie sa provina dintr-un stat membru al UE si unul din cele in curs de aderare).
Durata maxima a proiectului este de 18 luni.
Fiecare coordonator/partener va fi finantat maximum opt luni. Pe acelasi interval de timp vor fi finantati si alti doi cercetatori asistenti pentru un coordonator/partener. Toti participantii, inclusiv asistentii, trebuie nominalizati in proiect. Acordul va fi dat de Comisia Europeana pe baza CV-ului acestora.
l Burse de cercetare: 15 aprilie 2000 (data limita pentru depunerea dosarului)
Scopul acestor burse este de a stimula schimbul de concepte, informatii intre domeniul economic si cel tehnic. Sunt adresate economistilor din Europa Centrala si din tarile membre ale UE din cadrul universitatilor, centrelor de cercetare, institutiilor din sectorul privat si guvernamental care au doctoratul sau o experienta echivalenta si care doresc sa continue cercetarile intr-o institutie gazda din UE. Bursele sunt valabile de asemenea si pentru economistii UE care vor sa continue cercetarile intr-o tara Phare in aceleasi conditii.
Finantarea este valabila pentru o perioada de maximum sase luni. Suma maxima acordata lunar este de 3.000 euro/persoana.
l Burse de studii: 15 aprilie 2000 (data limita pentru depunerea dosarului)
Sunt destinate absolventilor din tarile Europei Centrale care doresc sa studieze in vederea obtinerii unui doctorat in economie la o universitate UE sau pentru studentii din UE care intentioneaza sa faca acest lucru intr-o tara Phare. Studiile sau cursurile destinate obtinerii unui masterat, inclusiv MBA, nu sunt finantate prin acest program.
Durata maxima de finantare este de doi ani academici (incepand cu septembrie 2000 si sfarsind in august 2002). Solicitantii care au fost acceptati pentru o bursa in runda anterioara pot candida pentru inca una in aceasta sesiune. Durata totala a ambelor burse nu poate depasi insa patru ani academici. Pentru acordarea celei de a doua burse vor fi luate in considerare calitatea si rezultatele activitatii de cercetare desfasurate in cadrul primei burse.
Suma maxima acordata pe an este de 10.000 euro, plus alte taxe de inregistrare (care trebuie specificate in euro).
Pot depune cereri si doctoranzii din Europa Centrala care doresc sa stea unul sau doua trimestre la o universitate UE pentru a desfasura o activitate de cercetare in vederea sustinerii lucrarii de doctorat. De asemenea, pot depune cereri si studentii UE care intentioneaza sa stea un timp intr-o tara Phare intr-o anumita parte a programului pentru doctorat.
l Participarea la conferinte: 31 mai 2000 (data limita pentru depunerea cererii)
Scopul acestor finantari este acela de a promova schimbul de cunostinte economice, de a dezvolta colaborarea in domeniul stiintific si stimula crearea unei retele de lucru in cadrul conferintelor internationale. De asemenea, se urmareste incurajarea economistilor din tarile Europei Centrale sa participe in mod activ cu lucrari in cadrul conferintelor din UE.
Sunt sustinuti financiar numai participantii ale caror lucrari au fost recenzate si acceptate de organizatorii conferintei respective. Finantarea maxima este de 1.200 euro de persoana (incluzand calatoria si intretinerea).
l Organizarea de seminarii: 15 aprilie 2000 (data limita pentru depunerea cererii)
Actiunea este conceputa pentru a promova schimbul de cunostinte in domeniul economic, a dezvolta colaborarea in domeniul stiintific si stimula crearea unei retele de lucru in cadrul seminariilor internationale. Un alt scop al acestei componente a programului ACE Phare este de a incuraja organizarea unor seminarii internationale in tarile Phare sau UE. Aceste seminarii vor reuni cercetatori, doctoranzi si absolventi din tarile Phare si UE care se ocupa de studierea tranzitiei si de alte aspecte economice privind aderarea in UE. Cel putin 50% din participantii finantati trebuie sa provina din tarile Phare.
Finantarea acopera cheltuielile de organizare si difuzare a informatiilor. Calatoria participantilor, cazarea, si, posibil, onorariile vor fi acoperite.
Comunicarea rezultatelor la cererile depuse pentru proiecte de cercetare, burse de cercetare, burse de studii si organizarea de seminarii se va face pana la sfarsitul lunii iulie a.c., iar in cazul participarii la conferinte pana sfarsitul lunii iulie sau aproximativ la trei luni de la acceptarea propunerii.    

Criterii de eligibilitate a cererilor
relevanta fata de obiectivele generale ale programului Phare
utilitatea pentru analiza problemelor reformei economice si a aspectelor legate de aderarea la UE
calitatea stiintifica a propunerii
originalitatea lucrarii de cercetare
calitatea membrilor echipei pentru proiectele de cercetare
posibilitatea de diseminare a rezultatelor
importanta proiectului in raport cu finantarea.