Creşterea economiei elveţiene a încetinit în trimestrul patru din 2019, din cauza scăderii exporturilor şi a industriei, pe fondul incertitudinilor globale, a informat marţi Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), transmit Bloomberg şi Reuters.

Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Elveţiei a înregistrat un avans de 0,9%, cel mai redus nivel din 2012 şi mult sub ţinta medie de creştere pe termen lung a ţării, de 1,7%, potrivit Agerpres.

PIB-ul Elveţiei a crescut cu 0,3% în perioada octombrie-decembrie 2019, faţă de o expansiune de 0,4% în trimestrul trei din 2019, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 0,2%.

Economia Elveției scade în 2020

Industria prelucrătoare a înregistrat o creştere zero în trimestrul patru din 2019, exporturile au scăzut cu 0,5% iar aceste evoluţii nu au fost compensate de sectoarele farmaceutic şi chimic, care în trimestrele precedente au sprijinit economia. Încetinirea din Elveţia reflectă efectele scăderii activităţii economice cu care se confruntă principalul său partener comercial, Germania.

SECO nu s-a referit la impactul epidemiei de coronavirus (Covid-19) asupra economiei elveţiene, deşi sâmbătă un oficial al instituţiei a declarat că se aşteaptă la o înrăutăţire a estimărilor pentru 2020.

Autorităţile se aşteaptă la un avans al PIB-ul Elveţiei de 1,7% în 2020. Estimările revizuite ar urma să fie date publicităţii în 17 martie.