Economia Cehiei s-a contractat cu 10,9% în al doilea trimestru al acestui an. Este cel mai sever declin din istoria acestei ţări, potrivit datelor revizuite publicate vineri de Oficiul de Statistică, potrivit Reuters şi Radio Praga.

Scăderea este puţin mai mare decât cea la care se aşteptau analiştii, respectiv 10,7%. Ei estimează totuşi că economia va reveni pe creştere după ce majoritatea restricţiilor introduse pentru a stopa răspândirea pandemiei vor fi ridicate.

PIB-ul Cehiei ar urma să înregistreze un declin între 6% şi 8% anul acesta, urmat de un avans de 3,9% anul viitor.

Alena Schillerova, ministrul ceh de Finanţe, a anunţat, vineri, că, pe fondul crizei economice generate de pandemie, ţinta de deficit a fost stabilită la 500 de miliarde de coroane cehe, sau 8,8% din PIB, faţă de obiectivul iniţial de 40 de miliarde de coroane cehe, dar bugetul este în grafic pentru un deficit de 400 de miliarde de coroane cehe.

Stare de urgenţă pentru 30 de zile în Cehia, începând de luni

“Dacă nu vor fi noi restricţii, iar noi nu vrem să închidem economia… îndrăznesc să spun că deficitul se va situa la aproximativ 400 de miliarde de coroane cehe”, a declarat Schillerova pentru Reuters. Anul viitor, deficitul ar putea fi aproape de nivelul din 2020 şi peste nivelul de 320 de miliarde de coroane cehe previzionat de Ministerul de Finanţe, deoarece reducerile suplimentare de taxe vor majora cheltuielile de consum, a explicat Schillerova.

Cehia va intra de luni în starea de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile, a anunţat ministrul Sănătăţii, Roman Prymula, ca reacţie la înmulţirea rapidă a cazurilor de infectare cu coronavirus. Cehia a mai trecut printr-o situaţie de carantină naţională timp de două luni în acest an, scrie Agerpres.

Adunările vor fi limitate la zece persoane în spaţiile închise şi la 20 de participanţi în cele deschise, iar evenimentele sportive se vor disputa fără spectatori. Magazinele şi restaurantele nu vor fi afectate de noile măsuri.

După o primă fază a epidemiei cu relativ puţine infectări, Cehia înregistrează 74.255 de cazuri de coronavirus, dintre care 3.493 doar vineri. Bilanţul deceselor asociate COVID-19 a ajuns la 678.