Este vorba despre desenatorul şi ilustratorul argentinian Joaquin Salvador Lavado, supranumit „Quino”. Acesta s-a stins din viață miercuri, la Mendoza, oraşul lui natal, la vârsta de 88 de ani, au confirmat pentru EFE surse din anturajul artistului, anunță Agerpres.

Bărbatul s-a făcut remarcat în lumea artei după crearea celebrului personaj Mafalda.

Mafalda este o fetiţă de şase ani care, în discuţiile cu părinţii şi copiii de vârsta ei, atacă diverse tabuuri ale societăţii şi politicii argentiniene din acea vreme. Evident, toate dialogurile ei încep cu întrebarea „dar de ce?”.

Seria de benzi desenate „Mafalda” a fost realizată de Quino din 1964 pană în 1973, iar personajul Mafalda a devenit foarte popular în America Latină, dar şi in Europa Occidentală. Quino a supravieţuit juntei militare, dar nu a mai desenat-o apoi pe Mafalda. „Dacă Mafalda ar fi fost o fetiţă reală, în mod sigur ar fi fost ucisă de dictatura militară din 1976-1982”, spunea artistul.

Drama lui Joaquin Salvador Lavad

Joaquin Salvador Lavad a fost fiul unor imigranţi spanioli şi deţinător al unor premii importante precum Prinţesa Asturias pentru Comunicare şi Ştiinţe Umane şi a Medaliei pentru Ordinului Artelor şi Literelor din Franţa. Quino a ilustrat aventurile emblematicul personaj Mafalda la sfârşitul anilor 1960, iar benzile desenate având-o ca protagonistă pe acea fetiţă au devenit populare în întreaga lume.

De câţiva ani, desenatorul argentinian, care s-a mutat la Mendoza din Buenos Aires la sfârşitul anului 2017 după ce a rămas văduv, suferea de probleme de sănătate, deşi mai lua parte la diferite evenimente de omagiere a operei sale.

Potrivit mass-media argentiniene, Quino a suferit în urmă cu câteva zile un accident vascular cerebral, în urma căruia nu a mai putut să se recupereze.