Stupoarea generată în Germania de președintele pe care l-au ales americanii încă n-a dispărut. O parte dintre germani încă mai cred că Trump este un vis urât. Dar, în loc de o trezire izbăvitoare din coşmar, sunt obligaţi să privească la învestirea acestuia în funcţie. "Dacă ar fi candidat în Germania, Trump nu ar fi devenit președinte", spune Michael Kunert, director al casei de sondaj, "Infratest dimap". Sondajele realizate de compania lui arată că, odată cu alegerea lui Trump, încrederea germanilor în SUA s-a scufundat. La întrebarea: "Este America un partener de încredere?", fiecare al doilea german a răspuns cu da – înainte de alegerile din SUA. După alegeri, doar unul din cinci, a mai răspuns afirmativ. 

"Neîncrederea radiază spre întregul sistem politic pe care Trump l-a făcut posibil", a spus Kunert. El consideră că este uluitor gradul de respingere a lui Trump în Germania. "Ceva trebuie să se fi pierdut pe drumul informațiilor peste Atlantic".

Mulţi germani au în continuare o părere negativă despre cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite. "Donald Trump mi se pare extrem de îngrijorător", spune o berlineză care se prezintă cu numele de Catherine. Cineva care ajunge într-o asemenea funcţie cu ajutorul știrilor false este foarte periculos, mai ales că şi alți populişti s-ar putea simţi confirmaţi", spune ea.

Trump va fi învestit vineri, ceea ce pe unii îi face să reacţioneze înduioșător de irațional: "În adâncul sufletului, eu încă mai sper să apară în ultimul moment o zână bună și tot răul să se termine", spune Marion Rößner, care lucreaza ca moaşă în Berlin. "Sunt îngrijorată şi în legătură cu prietenii mei din America", mai spune ea. 

Şi Kurt Weser din Limburg îşi face griji, dar din motive politice – cooperarea internațională în contextul conflictelor, viitorul NATO, etc. "Ceea ce a spus până acum nu a fost foarte convingător, deci trebuie să așteptăm și să vedem ce se întâmplă".

Alte păreri sunt greu de găsit, dar există. Susanne Walter consideră că Donald Trump reprezintă o alegere bună. "Cu Hillary Clinton, probabil că ar fi început al treilea război mondial", spune ea, referindu-se la relația dintre Statele Unite şi Rusia. Walter crede că e bine că Trump a intrat în coliziune cu cancelarul german Angela Merkel, pe care a criticat-o aspru din cauza politicii pentru refugiați, abordare pe care americanul a catalogat-o drept "catastrofală".
 

Actorii politici din Germania nu pot face altceva în afară de a sta în expectativă şi de a încerca să afle care va fi drumul pe care merg Statele Unite, respectiv comunitatea internațională. Deocamdată, semnalele care vin din cealaltă parte a Atlanticului sunt extrem de contradictorii.

Un interviu oferit de Trump cotidianului Bild acum câteva zile, lipsit de întrebări critice, dar plin de răspunsuri greu de interpretat, a amplificat şi mai mult starea de confuzie existentă. "Nu există niciun indiciu că va fi bine", a declarat, dezamăgit, parlamentarul social-democrat Rainer Arnold. Dispreţul lui Trump faţă de NATO și UE dă apă la moară social-democraților. Arnold nu crede că Trump se va dovedi "rezonabil în vreun fel". El speră însă că sistemul politic american va reacţiona.

Roderich Kiesewetter, președinte al grupului CDU/CSU în cadrul comisiei pentru afaceri externe a avut o remarcă similară. "Nu e nimic de înfrumuseţat", crede expertul în politică externă al CDU. Însă, spune el, rămânerea într-o stare de perpetuă dezamăgire nu ajută la nimic. "Noi, europenii, avem o mulţime de contraexemple pozitive în faţa lui Trump", a spus Kiesewetter, referindu-se la democraţie, politică şi libertățile cetățenilor din Germania și din țările învecinate.

Trump i-ar putea determina pe europeni să devină conştienţi de propriile lor forţe. "Este o oportunitate pentru Europa", spune Kiesewetter.

Numai în partea dreaptă, naționalistă, a scenei politice există optimism. AfD (Alternativa pentru Germania) este singurul partid care, până acum, s-a arătat bucuros de alegerea lui Trump. Cel puțin conducerea partidului, pentru că, aşa cum sugerează un sondaj realizat de Institutul Forsa, mulţi alegători ai AfD sunt sceptici.

Directoarea Institutului Demoscopic Allensbach, Renate Köcher, spune că "din punct de vedere politic, dar şi economic, apariţia lui Trump implică riscuri majore. Pe de altă parte, în mediul economic există şi o tendinţă pozitivă generată de alegerea acestuia". Jumătate dintre factorii politici de decizie cred că Trump înrăutăţeşte relațiile cu SUA. În economie, numărul celor care sunt de aceeaşi părere este mai mic, respectiv 41 la sută.

În pofida ameninţărilor lui Trump la adresa comeţului liber, 64 la sută dintre liderii companiilor de top din Germania se declară încrezători şi spun că iau în calcul apariţia de oportunități noi pentru afacerile lor.

Sursa: DW.com