"Sprider anunţă investitorilor că după decizia consiliului director din 30 iunie şi a memorandumului relevant de vânzare datat, de asemenea, 30 iunie, s-a hotărât ca subsidiara românească Sprider Stores SRL să fie vândută Naqua Investments Ltd, companie din Cipru, specializată în retalul de îmbrăcăminte în regiunea Europei de Est. Preţul de vânzare a fost stabilit la 640.000 de euro", se arată într-un comunicat al Sprider.

Filiala locală a Sprider a încheiat 2011 cu pierderi de circa 3,2 milioane de euro, la o cifră de afaceri de aprox. 5,9 milioane de euro, potrivit datelor raportate la Ministerul Finanţelor Publice.

De altfel, subsidiara din România a avut pierderi încă din 2007, anul în care retailerul a apărut în peisajul autohton al retailului de modă. Concret, Sprider a încheiat 2007 cu pierderi de 800.000 de euro, la o cifra de afaceri de 3,8 milioane de euro. Următorul an, pierderile au crescut la 1,6 milioane de euro, dar şi vânzările au sărit la 8,3 milioane de euro. În 2009, retailerul a avut un rezultat negativ de 1,9 milioane de de euro, la vânzări de 7,2 milioane de euro, pentru ca în 2010, pierderile să ajungă la 1,1 milioane de euro, la o cifră de afaceri de 7,6 milioane de euro.

Naqua Investments s-a angajat să preia responsabilitatea pentru achiziţii de 3 milioane de euro derulate de grup în România, se mai arată în comunicatul Sprider.

Nu mai departe de luna iunie, şi francezii de la Kiabi, au decis să-şi închidă operaţiunile din România. Retailerul de tip discount este în negocieri pentru vânzarea celor șase magazine din ţară, confirmă Vanessa Vazzaz, purtător de cuvânt al Kiabi Franţa, pentru Capital.