Mai țineți minte visul lui Dragnea cu Banca de Dezvoltare? Ministrul Cristian Ghinea vrea ca PNRR să finanțeze un vechi proiect al lui Dragnea, lansat acum patru ani: Banca Națională de Dezvoltare. Presa scria, în 2017, că această bancă va fi “noua pușculiță PSD-ALDE“, iar Cîțu a criticat-o dur, pe Facebook.

Grupurile parlamentare ale PSD și ALDE au depus la Senat, în noiembrie 2017, o propunere legislativă de înființare a Băncii de Dezvoltare a României, în tandem cu proiectul de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Primul semnatar al acestui proiect era Liviu Dragnea, scrie newsweek.

Cu toate că inițiativa PSD-ALDE a rămas blocată în Camera Deputaților, din 2018, în 2021, guvernul Cîțu a transmis un punct de vedere negativ la acest proiect, arătând că are proporiul proiect de înființare al unei bănci de dezvoltare, cu finanțare de la Comisia Europeană.

Ideea a lui Dragnea, finanțată de Ghinea

Conform unui document studiat de Newsweek România, document trimis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Cristian Ghinea (USRPLUS), la Bruxelles – un PowerPoint de 15 pagini, plin de grafice și lipsit de detalii tehnice – Reforma Nr.2 care ar trebui finanțată prin PNRR în zona mediului de afaceri (“Business support“) este finanțarea înființării acestei bănci. Ea ar avea nevoie de plata chiriei pentru sediu, a sistemului IT și a resurselor umane.

În august 2017, Florin Cîțu, pe atunci senator PNL aflat în opoziție, critica extrem de dur intenția lui Dragnea și Vâlcov de a înființa o bancă de stat.

“Ce nu v-am spus atunci dar pot să vă spun astăzi este că Dragnea și Valcov au hotărât să-și facă și ei bancă. Normal că nu banii lor. Cu banii noștri. Sper că nu ați uitat că Valcov a fost director la Banca Populară de tip Caritas din Olt. El crede că de acolo are experiență. 🙂
Acum pot vă spun cu certitudine că cei doi au hotărât să transforme EXIM Bank în bancă de dezvoltare a PSD. Mârșăvia este că ce nu au putut să facă în martie vor face acum.
Vor obliga toate companiile de stat să-și mute conturile la această bancă!!! (nu au nicio frică de Curtea de Conturi)

Noua generație de băieți deștepți își face bancă iar cu ajutorul FSDI își pune în aplicare proiectele personale, nu pe cele de interes național.

Nu mai contează că EXIM Bank a fost creată să sprijine exporturile românești. Nu-i interesează pe oameni“, scria Cîțu, pe Facebook.

Însă, în iulie 2020, guvernul Orban a anunțat că vrea să înființeze Banca Națională de Dezvoltare (BND) și Fondul Român de Investiții (FRI), scopul declarat fiind finanțarea activităților și creșterea capitalizării companiilor.

Sursă foto: INQUAM Photos, Bogdan Dănescu