Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a judecat, miercuri, procesele în care sunt trimişi în judecată preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, și preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„Nu am nicio casă în Brazilia. Nici investiții, nici bani în conturi, terminați cu Brazilia”, a declarat Liviu Dragnea, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, după ce a ieșit de la proces.

Preşedintele PSD a declarat miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că a fost trimis în judecată de DNA în dosarul DGASPC Teleorman fără probe, doar pe „declaraţii, bârfe şi zvonuri”, transmite Agerpres

Dragnea a dat miercuri în instanţă o declaraţie în calitate de inculpat, în dosarul în care este acuzat de DNA că ar fi intervenit pentru menţinerea în funcţie şi plata drepturilor salariale pentru două angajate de la DGASPC Teleorman, Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica, deşi ştia că acestea lucrau de fapt în cadrul organizaţiei PSD Teleorman. 

„Am citit dosarul, rechizitoriul, declaraţii, stenograme şi vă spun sincer că am fost trimis în judecată fără probe, doar pe declaraţii, bârfe, zvonuri auzite la şpriţ. Eu nu am înţeles de ce am fost trimis în judecată. În opinia mea, nu sunt probe. Sunt ţinta DNA”, le-a spus Dragnea magistraţilor. 

Pe parcursul a două ore, Liviu Dragnea a invocat prevederi legale, a făcut referire la declaraţiile date de ceilalţi inculpaţi în dosar şi le-a spus judecătorilor că este nevinovat. 

El le-a explicat magistraţilor contextul în care a cunoscut-o pe Anisa Stoica. 

„Am înţeles acuzaţiile DNA, doar că le resping categoric, deoarece mă consider nevinovat. În perioada 2006 – 2012, când am fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi al PSD Teleorman, nu a existat nicio relaţie privilegiată cu Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica. Pe Botorogeanu o cunoşteam înainte de 2004, în contextul relaţiilor de partid. Ea lucra la un birou parlamentar. Pe Stoica am cunoscut-o la o manifestare de partid, unde a fost o discuţie în pauză între membrii de partid şi presa locală din Teleorman. Era o discuţie informală. Se discutau chestiuni politice. Atunci au venit câteva păreri din partea presei că PSD Teleorman ar trebui să aibă o mai bună relaţie cu mass-media şi eu am spus: ‘daţi-ne idei’. Era prin 2005 – 2006. În glumă, cred, cei din presă au spus: ‘asta vă costă’. Eu am zis că nu avem bani de consultanţă şi nici să angajăm pe cineva. O organizaţie judeţeană de partid nu era ca la o fabrică, unde să lucreze oameni cu program, cu organigramă. Ulterior, cred că la sediul de partid, a venit Anisa Stoica, ca un fel de continuare a discuţiei de la acel eveniment politic, ca să discutăm cum s-ar putea face o colaborare cu ea pe partea de comunicare.  Anisa Stoica m-a întrebat dacă putem să realizăm o colaborare între ea şi PSD în domeniul comunicării. Eu i-am spus că nu eu fac angajări, ci secretarul de partid şi că poate să colaboreze voluntar cu partidul. Ulterior, când am avut o şedinţă de birou permanent la PSD Teleorman, după ce s-a terminat şedinţa, era multă lume acolo, la un moment dat Anisa Stoica mi-a zis că trebuie să aibă un venit şi dacă se poate angaja la partid. Eu i-am sugerat să îşi caute un loc de muncă, pentru că nu se poate baza pe partid. Nu i-am cerut să meargă să se angajeze la DGASPC Teleorman şi nici nu am vorbit cu cineva de la Direcţie”, a declarat Dragnea. 

El a negat că i-ar fi cerut directorului DGASPC Teleorman, Alesu Floarea, să le menţină în funcţie pe cele două angajate. 

„Eu nu am ştiut că cele două angajate nu vin la serviciu la DGASPC Teleorman şi nici nu mi-a adus nimeni la cunoştinţă despre acest lucru. Este adevărat că le vedeam pe cele două la partid, o dată sau de două ori pe lună, când aveam birourile permanente.  Ele acum sunt două personaje importante, figuri publice. La acea vreme nu erau persoane importante, de notorietate, nici măcar la nivelul oraşului Alexandria”, a spus Dragnea. 

Liviu Dragnea a adăugat că în rechizitoriu se spune în mod greşit că DGASPC Teleorman se afla în subordinea lui directă, ca preşedinte al CJ Teleorman. 

În plus, el a arătat că nu avea posibilitatea, subiectiv, de a o demite sau schimba pe Floarea Alesu din funcţia de director al DGASPC Teleorman. 

„Doamna Alesu nu mi-a prezentat niciodată situaţia celor două angajate – Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica – şi nici situaţia concretă a altui angajat.  Eu am stabilit două reguli la CJ Teleorman. Prima – orice discuţie se putea face în prezenţa doamnei Magheru, director Programe/strategii în CJ Teleorman, a coordonatorului din CJ al respectivei instituţii şi, evident, cu şeful entităţii respective. A doua regulă – să nu se discute cu şefii instituţiilor subordonate CJ Teleorman aspecte care nu intră în sfera de activitate a Consiliului Judeţean. În acest context, nici doamna Alesu şi nici altcineva nu mi-a spus că cele două angajate încasau salariu şi nu ar fi venit la serviciu.  Eu am fost trimis în judecată pe bârfe şi zvonuri. S-a tot vorbit în ultima perioadă, zvon în Alexandria, că li s-ar fi sugerat celor două angajate că, dacă ar spune câteva lucruri despre mine, eventual să mă aducă în această poveste, ar primi o pedeapsă mai uşoară, poate şi altceva. Nu am certitudinea că ceea ce am auzit este real sau nu.  Floarea Alesu a susţinut că a discutat cu mine şi ar fi comunicat şi altor două persoane – Vlad Eugen şi Dumitrescu Mircea, deşi aceştia nu confirmă asta. Nu se poate ca toată lumea să mintă şi doar Alesu Floarea să spună adevărul”, a afirmat Liviu Dragnea.

 

La termenul de miercuri, Dragnea a fost judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, este audiat, scrie digi24.ro.

Președintele Camerei Deputaților a răspuns la întrebările puse de judecători și anume: de ce crede că mai mulți martori sau inculpați din dosar l-au indicat ca fiind cel care avea influență asupra conducerii DGASPC Teleorman și a girat angajarea celor două femei care în realitate își desfășurau activitatea la PSD.

Astfel, el a răspuns că rechizitoriul DNA și implicit această acuzație au fost construite pe bârfe, zvon public și pe „feeling”, făcând referire la un cuvânt folosit anterior de procurorul de ședință în timp ce adresa o întrebare.

Dragnea a susținut că niciodată nu avea o astfel de influență și a invocat mai mult acte normative semnate în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman.

Liderul PSD a mai spus că „am auzit în ultima perioadă vorbindu-se în Alexandria că celor două femei li s-ar fi făcut promisiuni că vor avea o situație juridică mai blândă”, dacă vor da declarații în așa fel încât el să fie învinovățit.

Președintele Camerei Deputaților a mai declarat în instanță că în perioada la care se face referire în dosar era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi al organizaţiei judeţene a PSD, susţinând că nu a avut o relaţie privilegiată cu nici una dintre cele două inculpate – Adriana Bororogeanu şi Anisa Stoica. Liderul PSD a susţinut că pe Anisa Stoica a cunoscut-o la o manifestare de partid, la care au fost discuţii şi cu presa locală, iar jurnaliştii au spus că PSD Teleorman are nevoie de o mai bună comunicare.