Astfel, unul din cei doi mari producători de gaze din România, compania de stat Romgaz, va constitui o societate pe acțiuni în asociere cu Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) având ca obiect principal de activitate furnizarea de gaze naturale și energie electrică.

”Este o colaborare de viitor, pentru a face investiții împreună. Noua companie ar putea concura uşor cu E.ON sau Engie, cei doi mari furnizori de gaze din România”, au declarat surse din piață pentru revista Capital.

Decizia a fost luată în ședința de marți a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Romgaz.

”Se aprobă achiziţionarea de către Romgaz a unor servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare pentru realizarea asocierii cu Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), în vederea înfiinţării unei socieţăţi pe acțiuni”, arată un document transmis de Romgaz marți Bursei de Valori București (BVB).

Romgaz este una din cele mai profitabile companii de stat. Compania a obţinut în primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 1,027 miliarde de lei, în scădere cu 14%.

Cota de piaţă a Romgaz pe piaţa livrărilor de gaze din România în primele nouă luni ale anului 2018 a ajuns la 48,96%. Producţia de gaze naturale a fost de 3,922 miliarde de metri cubi, cu 4,56% mai mare decât producţia realizată în perioada similară a anului anterior.

Romgaz are peste 6.000 angajaţi.