Publicul american se pare că l-a pedepsit pe preşedinte pentru o serie de ordine executive controversate emise în primele 15 zile ale mandatului său. Potrivit unui sondaj pentru canalul CBS, rata de aprobare pentru Donald Trump este de doar 40%.

Sondajele canalului CNN şi institutului de cercetare Gallup sunt doar marginal mai bune, cu o rată de aprobare de 44% şi 43%, respectiv. Donald Trump este primul preşedinte înregistrând o rată de aprobare negativă în acest punct al preşedinţiei sale, potrivit mass-media americane. O rată de aprobare pozitivă pentru preşedinte a fost anunţată de institutul conservator Rasmussen, de 54%. Deşi chiar şi aceasta este mai mică decât cea obţinută în sondajele institutului de predecesorii lui Trump, cum ar fi Barack Obama, cu o rată de aprobare de 61% pe 3 februarie 2009.

Potrivit CNN, o majoritate se opune politicilor lui Trump în domenii-cheie. Sub 50% dintre respondenţi îl susţin pe preşedinte în legătură cu terorismul, imigraţia şi politica externă, în timp ce şase din 10 respondenţi se opun planului său de a construi un zid antiimigraţie de-a lungul frontierei mexicane.

Interdicţia de intrare în Statele Unite impusă de preşedinte cetăţenilor din şapte state majoritar musulmane este de asemenea primită cu dezaprobare, cu 53% împotrivă. Sondajele arată de asemenea cât de divizată este ţara: 88% dintre susţinătorii democraţilor sunt împotriva interdicţiei şi 88% dintre susţinătorii republicani în favoarea ei.

Cu toate acestea, un singur lucru uneşte ţara: 78% sunt de acord că preşedintele Trump a acţionat exact aşa cum era de aşteptat în primele sale două săptămâni de mandat.
Sursa: Agerpres