Anularea summitului vine la puțin timp după decizia Coreei de Nord de a-și distruge situl de teste nucleare, potrivit Associated Press şi Sky News, acţiune prezentată de regimul de la Phenian drept un gest de bunăvoinţă înainte de summitul cu SUA, summit anulat de președintele Statelor Unite.

Phenianul şi-a făcut public planul de a neutraliza 'complet' situl său de la Punggye-ri, în nord-est, şi câţiva jurnalişti străini au fost invitaţi să asiste la operaţiune. 

'A avut loc o explozie enormă, s-a putut simţi. Praful cădea deasupra noastră, căldura venea deasupra noastră. Zgomotul era foarte puternic', a declarat Tom Cheshire, un jurnalist de la Sky News, pentru site-ul postului de televiziune britanic, informează Agerpres. 

Agenţia Yonhap, care citează jurnalişti sud-coreeni prezenţi la faţa locului, a informat că numeroase explozii au putut fi auzite întreaga zi, între 11:00 (03:00 GMT) şi 16:17. 

Situl de la Punggye-ri a fost scena a şase teste nucleare întreprinse de Phenian, dintre care cel mai recent datează din septembrie. Acest test, cel mai puternic până în prezent, ar fi fost efectuat cu o bombă cu hidrogen. 

Specialiştii sunt divizaţi în a şti dacă situl va deveni într-adevăr inutilizabil. Unii, mai sceptici, susţin că situl nu mai este util după şase teste nord-coreene, dar că acesta poate fi reconstruit rapid în caz de nevoie. Alţii remarcă faptul că Nordul a acceptat să-l distrugă fără condiţii prealabile sau fără să ceară ceva în schimb Washingtonului, ceea ce demonstrează, în opinia lor, că regimul este serios în dorinţa sa de schimbare.