Cunoscut ca „regele elicopteriștilor” din țara noastră, Valer Novac, a murit sâmbătă dimineață într-un tragic accident de circulație în localitatea Mizil, județul Prahova. Conform declarațiilor unor apropiați, acestea se afla la volanul mașinii sale personale, iar la un moment dat un cal, lăsat nesupravegheat a sărit în fața autoturismului. Pilotul a murit din păcate pe loc.

Cei care l-au cunoscut au transmis o mulțime de mesaje de condoleanțe pe pagina sa de Facebook.

Conform unui comunicat al IPJ Prahova, totul s-a petrecut în dimineața zilei de sâmbătă, la orele 6:30. Din cercetările polițiștilor se pare că pilotul nu a putut evita impactul, iar autoturismul a lovit în plin calul ce intrase pe carosabil, apoi a părăsit șoseaua, oprindu-se într-un câmp.

„În această dimineață, în jurul orei 06:30, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că pe DN 1B Mizil, un autoturism se află în afara părții carosabile și prezintă avarii. Polițiștii s-au deplasat la fața locului unde au constatat că cele sesizate se confirmă. Din primele cercetări a reieșit faptul că un bărbat de 63 de ani care se deplasa la volanul unui autoturism pe DN 1B, din direcția Mizil către Buzău, nu ar mai fi putut evita impactul cu o cabalină, posibil lăsată nesupravegheată, care a pătruns pe sensul său de mers, intrând în coliziune frontală. Ulterior autoturismul a părăsit partea carosabilă oprindu-se pe un teren agricol. În urma accidentului rutier, a rezultat decesul bărbatului în vârstă de 63 de ani, care se afla la volanul autoturismului”, a transmis IPJ Prahova.

Îi plăcea foarte mult să zboare

Valer Novac a studiat la Școala Militară de Aviație, după care a devenit pilot de elicoptere. În ultimii ani s-a specializat pe elicopterele civile, ajungând un as al manșei. „Pilota în aviația utilitară. Îi plăcea foarte mult să zboare, să îi ajute pe fermieri să obțină recolte cât mai mari”, spune un apropiat, care l-a cunoscut foarte bine.

„Cei care au auzit de Valer Novac știu că el este „tăticul elicopterelor” din România, transformând Ka-26 utilitar într-un elicopter de acrobaţie şi demonstrând de ce este una din marile vedete ale manifestărilor aviatice. Aflăm, astfel, cu toții că aviaţia utilitară nu înseamnă doar aparatele acelea de zbor care se ridică de la sol din an în Paşte pentru a stropi câmpul sau satele contra dăunătorilor. Înseamnă piloţi vigilenţi aflaţi la manşa unui aparat care trebuie manevrat cu foarte mare exactitate! Iar Valer Novac zboară la firul ierbii, întoarce în grabă la 180 de grade, cu o precizie spectaculoasă, aterizând aparate masive, de zeci de milioane de euro pe suprafeţe de câteva zeci de metri pătraţi, aparent imposibil de practicat când vine vorba de aviaţie”, au scris organizatorii BIAS 2019 – București Internațional Air Show, la care pilotul a participat făcând acrobații la bordul unui elicopter utilitar.