Doliu în Coreea de Nord. Kim Ki Nam a murit

Doliu în Coreea de Nord. Kim Ki Nam a murit. Este vorba despre fostul șef al departamentului de propagandă al regimului politic din Coreea de Nord. S-a stins din viață la onorabila vârsta de 94 de ani, conform informațiilor furnizate de presa de stat din Coreea de Nord.

Defunctul a jucat un rol crucial în consolidarea cultului personalității în jurul dinastiei Kim. Ceremonia funerară a lui Kim Ki Nam a avut loc în dimineața zilei de miercuri, 8 mai 2024. La slujba funerară a fost prezent însuși Kim Jong Un. Acesta l-a caracterizat pe cel decedat drept un veteran revoluționar, loialitatea sa față de conducerea țării fiind neclintită.

Despre Kim Ki Nam

Kim Ki Nam a fost desemnat ca adjunct al directorului Departamentului de Propagandă și Agitație din Phenian în anul 1966. A colaborat strâns cu Kim Jong Il, tatăl lui Kim Jong Un. Mai târziu, a preluat conducerea acestui departament. A avut un rol esențial în difuzarea mesajelor publice în sprijinul dinastiei Kim. În anii 70, a fost numit responsabil pentru ziarul Rodong Sinmun. Departamentul de propagandă a contribuit la consolidarea puterii lui Kim Jong Un, după decesul tatălui său din anul 2011.

Kim Ki Nam era sub supraveghere medicală din anul 2022. A ocupat funcția de vicepreședinte al Partidului Muncitorilor din Coreea, partidul aflat la puterea statului. A fost ambasadorul Coreei de Nord la Beijing în anii 50. După ce și-a finalizat studiile în Uniunea Sovietică, și-a început cariera sub conducerea lui Kim Ir Sen, bunicul lui Kim Jong Un.

După retragerea sa în anul 2018, rolul de șef al propagandei regimului politic a fost preluat de sora lui Kim Jong Un: Kim Yo Jong.

În anul 2009, Kim Ki Nam a condus o delegație nord-coreeană în Coreea de Sud pentru a participa la funeraliile fostului președinte Kim Dae-jung, un susținător al dialogului dintre Nord și Sud, care efectuase o vizită istorică la Phenian în anul 2000. Cu această ocazie, el s-a întâlnit cu Lee Myung-bak.

Din anul 2016, el a fost vizat de sancțiuni impuse de Trezoreria SUA, împreună cu Kim Jong Un și alți lideri, pentru implicarea în încălcări flagrante ale drepturilor omului în Coreea de Nord.