Dobånzi de 10,5% – 11%. Nu la credite, ci la depozite. Tot mai multe bănci au ieşit pe piaţă cu astfel de oferte, bonificaţiile revenind la nivelul de acum trei ani.

Cele mai bune dobånzi la depozitele în lei au ajuns în prezent de 11 la sută. În vara anului trecut, în condiţiile în care BNR coboråse referinţa la 7%, dobånzile oferite deponenţilor variau între 4% şi maximum 8%. Iar nivelul a fost menţinut pånă în primăvara acestui an, cånd au început să apară primele oferte „promoţionale“.

„Dărnicia“ de care dau dovadă băncile în ultima vreme are două explicaţii. În primul rånd, din noiembrie anul trecut şi pånă în prezent, BNR a săltat dobånda de politică monetară de şase ori. Însă, nivelul actual al acesteia, de 9,75%, rămåne totuşi sub dobånzile practicate de piaţă, situaţie foarte rar întålnită pånă acum. În al doilea rånd, boomul cåştigurilor oferite pentru economiile în lei poate fi explicat de penuria lichidităţilor, care a determinat instituţiile de credit să acorde mai multă atenţie surselor de finanţare. Dacă în ultimul an şi jumătate resursele erau atrase în principal prin tranzacţii interbancare şi din plasamentele nerezidenţilor, inclusiv împrumuturi de la societăţile-mamă, acum atenţia s-a mutat către clienţi. Aceştia sunt cei care, într-o economie sănătoasă, furnizează băncilor banii necesari activităţii de creditare.

Tonul majorării dobånzilor la depozite a fost dat de Piraeus Bank, care a lansat, la începutul lunii aprilie, depozitele pe trei luni cu dobåndă de 10,5%. Deşi nivelul bonificaţiei, promovat şi prin campanii TV, poate agăţa clienţii, astfel de cåştiguri nu sunt accesibile decåt celor care sunt dispuşi să economisească cel puţin 15.000 de lei.

Şi Bancpost a ieşit cu reclame TV pentru a atrage bani de la clienţi, promovånd o bonificaţie de 9% pentru contul curent cu dobånzi de depozit. La råndul ei, Alpha Bank a lansat un produs a cărui dobåndă ajunge şi la 11%, în funcţie de suma şi de durata economisirii.

Dacă, într-o primă fază, băncile mici au fost cele care au venit cu majorări ale dobånzilor, săptămåna trecută şi cea mai mare instituţie de pe piaţă, BCR, şi-a aliniat oferta la noua tendinţă. Dobånda maximă acordată de bancă a ajuns la 10,5% pentru depozitele pe 3 luni (cel mai solicitat termen), însă acest randament se aplică doar în cazul sumelor mari: peste 10.000 de lei. Pentru un deponent cu buzunarul mai subţire (economii sub 5.000 de lei), dobånda fixă la trei luni este de 9,5%. Reprezentanţii BCR au anunţat că majorările de dobåndă au fost şi de 3,75%.

BRD, a doua bancă din punctul de vedere al cotei de piaţă, a modificat dobånzile la depozitele în moneda naţională în aprilie. Nivelul maxim ajunge la 10% pentru depozitul 1.000 cu termen de un an. În varianta pe trei luni, dobånda este de 9%, iar în cazul Atucont (cu funcţionalităţi de cont curent), aceasta este de 8,5%.

O decizie similară a venit la finele lunii mai şi de la Raiffeisen, banca aflată pe locul trei în topul instituţiilor de credit din Romånia. Dobånda maximă a ajuns, la această instituţie, la 9% pentru depozitele peste 40.000 de lei, cu scadenţa la un an. Nivelul dobånzii este redus cu un punct procentual în cazul sumelor mai mici. „Este clar că sistemul bancar e sensibil la fluctuaţiile cursului valutar, iar dacă atragi finanţări în lei şi împrumuţi tot lei, elimini acest risc. În plus, robinetul care a alimentat finanţările în valută din străinătate, început să se închidă pentru anumite bănci“, este de părere Matei Păun, managing partner la BAC Investment. El apreciază că perspectivele inflaţioniste sunt alt motiv pentru care băncile încearcă să ofere randamente mai atractive.

Impactul noilor dobånzi, mai atractive, asupra economisirii ar trebui să se simtă în perioada următoare. În aprilie, depozitele populaţiei însumau 24,7 miliarde de lei, creşterea nominală din ultimul an fiind de doar 14%. În aceeaşi perioadă, soldul împrumuturilor populaţiei s-au majorat cu 84%.

108-14407-25_mateipaun_24_rp.jpg«Inflaţia a crescut. Un investitor se va gåndi de două ori dacă dobånda este de 8%-9%, iar inflaţia a depăşit 9%.»
Matei Păun, managing partner BAC Investment