În ultimele trei luni, piața pompelor de căldură a crescut cu peste 30%, faţă de perioada similară din 2020. Totul pleacă de la scumpirea gazelor şi curentului, dar şi ca urmare a cerințelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon, potrivit Trust Expert, companie specializată ȋn soluții HVAC.

Facturi mai mici la energie dacă se instalează o pompă de căldură în locuinţă

,,Vânzările la pompele de căldură au ȋnceput să crească constant, ȋncă de acum șapte ani, cu aproximativ 20% pe an. Ȋn 2021, ȋnregistrăm cea mai importantă creștere, influențată de mai mulți factori.

Ȋn primul rând, pompele de căldură au avantajul costurilor reduse la facturi. Pentru o instalație de ȋncălzire cu o pompă performantă, factura la energie scade cu 10-15% față de gazul metan. Ȋn raport cu o centrală electrică, factura la energie este de 3-4 ori mai mică.

Această tendință este ȋn concordanță și cu politicile europene de reducere a emisiilor de CO2. Eliminarea combustibililor fosili aduce ȋn prim plan pompa de caldură atât ȋn materie de eficiență, confort, cât și de energie verde”, a declarat Gabriel Anicăi, CEO și fondator Trust Expert.

Gabriel Anicăi

Pompa de căldură poate asigura ȋncălzirea și răcirea unei locuințe, dar și apă caldă. Investiția inițială ȋntr-o unitate nu este una mică, dar poate fi recuperată ȋn câțiva ani, datorită economiei la facturi și duratei prelungite de viață – ȋn medie, 15-20 de ani, pentru un produs de ultimă generație.

Astfel, costul unei pompe de căldură variază ȋntre 6.000 și 12.000 de euro, ȋn funcție de model și de suprafața utilă a locuinței.

Uniunea Europeană interzice încălzirea pe gaz, începând cu anul 2050

Unul dintre obiectivele Uniunii Europene este tranziția totală de la ȋncălzirea pe gaz, la cea electrică, până ȋn 2050. Reglementările europene vin, ȋn acest sens, și cu restricții directe. Danemarca a interzis cazanele pe motorină sau gaz ȋncă din 2013, iar Olanda din 2018. Măsuri similare sunt prevăzute până ȋn anul 2024, pentru multe alte țări europene.

Ȋn acest context, pompele de căldură au devenit alternativa preferată de majoritatea statelor din vest, atunci când vine vorba despre soluții de ȋncălzire/răcire. Ȋn Germania, pompele au o pondere de peste 35% din piață, iar din anul 2020 au depășit cazanele pe gaz, la clădirile nou construite. Și ȋn Franta procentul este asemănător – o treime din sistemele nou vândute reprezintă pompe de căldură.

Pe plan local, ponderea produselor ȋn piață este una ȋncă mică, dar ultimele date arată că recuperăm ȋntr-un ritm alert. Ȋntre 4000 și 5000 de pompe de caldură sunt instalate ȋn fiecare an, ȋn România, în timp ce în Franța, campioană în Uniunea Europeană, vânzările au depășit pragul de 400.000 de unități anual.