"Accidentul din Franţa ne-a învăţat ceva, mai exact că a fi pilot este o sarcină extrem de critică. Stilul de viaţă al piloţilor este important. De aceea, dragi prieteni, vă încurajăm din inimă pe toţi aceia dintre voi care sunteţi burlaci să vă căsătoriţi", le-a spus joi Temel Kotil unor tineri piloţi la ceremonia de absolvire.

Înaintea ceremoniei, Kotil declarase pentru DPA că incidente precum cel din 24 martie, în care copilotul este acuzat că a prăbuşit intenţionat avionul, sunt cazuri izolate. 'Este ceva ce nimeni nu poate anticipa', a spus el. Dosarul medical al copilotului Andreas Lubitz indica faptul că se lupta cu depresia şi cu tendinţe suicidare. Kotil a spus că Lubitz a decis să prăbuşească intenţionat avionul după ce s-a despărţit de iubită, informaţie care nu a fost confirmată însă de anchetatori.

"Dacă s-a vrut o glumă, atunci a fost o glumă extrem de proastă", a comentat la postul CNN Turk declaraţiile lui Kotil cunoscutul analist politic Deniz Zeyrek, potrivit EFE.

La ceremonia de absolvire de joi, Kotil a încurajat femeile să vină la cursuri şi să înveţe să piloteze avioane de pasageri. El a deplâns faptul că, din cei 86 de piloţi absolvenţi, doar trei sunt femei. 'În momentul de faţă avem doar 40 de femei pilot' dintr-un total de 4.000, a spus Kotil.

Un Airbus A320 al companiei Germanwings, care efectua la 24 martie un zbor pe ruta Barcelona- Düsseldorf, s-a prăbuşit în sudul Alpilor francezi, 150 de oameni pierzându-şi viaţa, printre care 72 de germani şi 50 de spanioli. Potrivit primelor elemente ale anchetei, avionul a fost prăbuşit în mod deliberat de către copilotul german Andreas Lubitz, care suferea de probleme psihice.AGERPRES