Că nişte fraieri aveau motive să-l asculte pe senatorul Cătălin Voicu cum bate câmpii şi chiar l-or fi plătit ca să se pună sub protecţia caracatiţei din justiţie este plauzibil. Că DNA consideră că elucubraţiile lui Voicu sunt probatorii pentru dosarul secolului pe corupţie este ridicol. Nici măcar pe înşelăciune nu-l vor putea dovedi. Pe scurt, încă o regie măiastră pentru un scenariu execrabil.

ZOOM

Portretul românului în era digitală

Mai puţin de o treime din români (69%, pentru conformitate) îşi găsesc, în ziua de azi, timp şi motivaţie pentru practicarea sistematică a unui sport sau măcar a unui gen oarecare de mişcare. Ca urmare, ne plasăm pe locul al patrulea în topul celor mai leneşi şi mai sedentari europeni, după Bulgaria (82%), Grecia (79%) şi Ungaria (71%). La celălalt pol se situează ţările scandinave, unde 64% până la 72% din populaţie sunt practicanţi ai unei activităţi sportive. Situaţia nu-i câtuşi de puţin surprinzătoare şi se conjugă foarte bine cu pasiunea impresionantă şi de-acum notorie a românilor pentru calculator (evident, e vorba de cei care îşi permit aşa ceva). Şi iată că performanţele în materie ale compatrioţilor noştri au acum şi binemeritata recunoaştere internaţională: 21% din atacurile informatice executate în lume sunt lansate de pe calculatoare aflate în România. Doar chinezii ne întrec, cu 28%, dar probabil că ai noştri vor regla chestiunea asta cât de curând. Pentru a întregi imaginea carpatinului de viţă nouă, mai trebuie adăugat că, lipit de calculator 24/7, acesta nu reuşeşte să consume într-un an decât vreo 100 de mililitri de pastă de dinţi (consumul mediu fiind de 300 ml pe plan mondial şi de 500 ml în ţările dezvoltate), schimbă periuţa de dinţi la doi-trei ani o dată (faţă de două-trei luni, cât se recomandă) şi nu strică mai mult de 400 de grame de săpun (de vreo patru-cinci ori mai puţin decât în ţările occidentale). Faptul că jumătate din români nu se spală pe mâini după ce folosesc toaleta şi fiecare al patrulea nici măcar după ce schimbă scutecele la sugari este un simplu corolar.

Remarcabili

Unde nu-i sărăcie, este deficit de educaţie, iar asta explică mai toate recordurile negative pentru care ne batem aprig cu bulgarii în spaţiul marii comunităţi europene. Am mai avea, ici-colo, ocazia să ieşim din tiparul ăsta, dar fatalitatea nu ne lasă. Locul nostru este, prin definiţie, la coadă, inclusiv în ceea ce priveşte prezenţa în şedinţele plenare ale Parlamentului European. Rata prezenţei eurodeputaţilor noştri, deşi pare frumuşică (83%), este cea mai mică.

Spre comparaţie, cea mai bună prezenţă, a slovenilor, este de 96%. Cei mai conştiincioşi dintr-ai noştri au fost Oana Antonescu, Sabin Cutaş, Iosif Matula, Cristian Preda şi Csaba Sogor (toţi integralişti); prezenţa cea mai slabă au avut-o George Becali (27%), Corneliu Vadim-Tudor (41%), Traian Ungureanu (62%), Cristian Buşoi şi Adina Vălean (câte 65%).

MAILBOX

Haiducie

Reacţii ale cititorilor la articolul „Fiscul îşi face planul de încasări cu penalizări abuzive impuse firmelor”, publicat în Capital nr. 12 din 29 martie 2010.

Ne-o trag la temelie. A venit Garda Financiară săptămâna trecută. M-au amendat cu 8.000 de lei pentru că au găsit 25 lei în plus faţă de ce aveam pe casa de marcat. Ruşine, dacă aşa înţeleg ei să aducă bani la buget! Am hotărât să închid afacerea şi să plec în Anglia. (Trimis de gabi) • La ghişeu. M-am dus azi la Finanţe sa plătesc impozitul pe primul trimestru. La un ghişeu, un domn mi-a tipărit o notificare; la un al doilea ghişeu, o doamnă mi-a luat notificarea şi a procesat plata în calculator, după care m-a trimis la al treilea ghişeu, unde casiera mi-a încasat banii. Statul are, iată, trei salariaţi pentru a încasa o plată! Şi se mai miră guvernanţii că nu le ajung banii de salarii! (Trimis de POS) • Idem. Aşa e. Şi încă ceva: la fiecare ghişeu am stat la coadă! (Trimis de Alt fraier la finanţe) • Penalizări. În decembrie 2007, am plătit TVA de 3.256 lei. Banii n-au intrat în conturile Fiscului şi au rămas ca sumă în curs de clarificare. Dar nimeni nu ne-a anunţat nimic. În octombrie 2009, mă trezesc cu o somaţie de plată pentru 1.098 de lei. Ştiind că am toate plăţile la zi, dau fuga la secţia financiară. Aici, surpriză: debit de 9.952 de lei pentru TVA neplătită, dobânzi şi penalizări. Inspectoarea n-a vrut să facă nicio compensare, spunând că nu este treaba ei şi că trebuia să-mi fi scos eu fişa fiscală din când în când. Statul român ne falimentea­ză! (Trimis de ovvidiu popescu) • Furt pe faţă. Eu am primit somaţie pentru nişte CAS şi o amendă pe care o achitasem în ziua emi­terii procesului verbal. Total, 590 de lei. Scot fişa sintetică pentru clarificarea situaţiei: restanţă de 2.000 de lei. Iar a doua zi au emis notificarea de blocare a contului, pentru 1.740 de lei. Acum, nu mai pot cumpăra marfă şi nu mai pot să vând. Să trăiţi bine! (Trimis de contribuabil) • Puşcărie. Am un băruleţ, la ţară, cu trei mese şi un angajat. Nu am putut plăti la Fisc impozite de 2.500 de lei – blocaj la sursă. M-au chemat la DIICOT – poliţia eco­nomică sau cum i-o mai zice. Mi-au spus că-mi fac dosar penal. Ei, drace! Aş vrea s-o văd şi p-asta! Vreau să fac puşcărieeee! (Trimis de păţitul) • Hoţia statului. Vine Garda. Controlează asta… OK. Controlează ailalată… OK. Mai adu! Ce? Nu ştiu, adu şi tu ceva, să fie o amendă minimă. Cât e minima? Cam cât iei salariu pe o lună. Le-am dat, că altfel mă ţineau toată ziua, iar eu aveam o groază de lu­cru. Bine că nu mi-au cerut cât iau ei salariu pe o lună… Jaf! Jaf! Jaf! (Trimis de sclav) • La judecată. Nu pierdeţi timpul cu contestaţii, răspunsul o să fie negativ. Mergeţi direct în instanţă. Vă spun din proprie experienţă. (Trimis de firma)

OFSAID

GÖTTERDÄMMERUNG Şefii direcţiilor ju­­deţene de muncă şi finanţe care, din in­competenţă sau comoditate, vor întârzia plata salariilor, inducând ideea că nu există bani la stat pentru plata acestora, vor fi de­mişi. Prefecţii vor fi sanctionaţi dacă nu intervin pentru evitarea acestor situaţii.
Dramatismul zbaterilor din ultimele zile ale premierului Boc îşi găsesc egal numai în epopeile teutonice sau în povestea apărării disperate şi haotice a Berlinului din aprilie-mai 1945.

ŞUIERÂND Să nu uităm că ne-a trecut glonţul pe la ureche, dar nu au fost majorate impozitele, cel puţin cele importante, iar România a ajuns în faza de relansare.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, aproape că l-a egalat pe Emil Boc la numărul de relansări ale economiei naţionale.

STATISTICIAN Din punctul de vedere al şomajului, suntem cu circa două procente sub media Uniunii Europene. Şi poate că ar trebui să ne lamentăm mai puţin.
Dlui Băsescu îi vine uşor să vorbească. Mult mai la îndemână decât în noaptea de după turul doi al prezidenţialelor, când exit-poll-urile îl dădeau şomer,iar Mircea Geoană jubila, cânta şi ţopăia…

UŞURARE Metroul de la Bucureşti este la fel de sigur ca toate metrourile lumii, inclusiv cel de la Moscova.
După declaraţia directorului Metrorex, Gheorghe Udrişte, dată a doua zi după atentatele din capitala Rusiei, soldate cu 38 de morţi, simţi cum liniştea ţi se pogoară în suflet şi auzi îngerii arpegiind: ma-me-mi-mo-mu…