Scandalul politic dintre premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis ar putea avea efecte drastice pentru mai multe categorii de bugetari. Aceștia riscă să nu îşi încaseze salariile pe 15 septembrie. Conform unor surse oficiale din Guvernul Dăncilă, citate de România TV, situaţia este gravă la fostele portofolii deţinute de ALDE, unde nu s-a delegat dreptul de semnătură către secretarii de stat. Astfel, angajaţii din Energie, în frunte cu companiile miniere, şi cei de la Mediu au şanse mici să-şi încaseze salariile la timp în această lună. La celelalte ministere unde sunt interimari cărora le va expira mandatul săptămâna viitoare, conform aceloraşi surse, deja s-a delegat dreptul de semnătură către secretarii de stat şi nu se preconizează probleme.

Nu este singura problemă. Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat joi că Guvernul nu se poate întruni în şedinţe şi nu poate nici să emită ordonanţe de urgenţă, având în vedere că echipa este incompletă.

„Putem avea (şedinţă, n.r.) doar dacă echipa guvernamentală este completă. Eu, totuşi, stau şi mă întreb şi – sincer vă spun, dincolo de orice fel de zonă politică – cred că este o dovadă de iresponsabilitate să laşi un guvern, indiferent care ar fi acela, fără instrumentul de a legifera. Dacă – Doamne fereşte! – se întâmplă astăzi o calamitate şi pentru a rezolva o problemă punctuală este nevoie de un act normativ la nivel de legislaţie primară, adică ordonanţă de urgenţă, nu se poate emite o ordonanţă de urgenţă. Mai mult, nu se poate emite nici măcar o hotărâre de guvern, pentru că Guvernul nu poate funcţiona. Deci, este – zic eu – din păcate, o dovadă de iresponsabilitate a celor care încă ţin acest guvern nefuncţional”, a arătat ministrul, într-o declaraţie acordată presei. Teodorovici a mai precizat că PSD va decide dacă prim-ministrul va supune votului în Parlament o restructurare a Guvernului.