Senatul italian a decis marţi să amâne pentru 20 august dezbaterea privind actuala criză guvernamentală, ceea ce a provocat nemulţumirea vicepremierului şi ministrului de interne Matteo Salvini, lider al partidului de extremă dreapta Liga, transmit Reuters şi dpa.

Partidul Liga a prezentat o moţiune de cenzură la adresa guvernului, dar Senatul a respins cererea care urma să fie dezbătută miercuri.

În schimb, senatorii au decis ca premierul Giuseppe Conte să aibă o intervenţie în camera superioară a parlamentului italian în data de 20 august.

O purtătoare de cuvânt a Senatului italian a declarat pentru dpa că marţi nu s-a luat o decizie cu privire la data supunerii la vot a moţiunii de cenzură.

”Ce este mai frumos, mai democratic şi mai demn decât să dai din nou poporului posibilitatea de a alege”, a declarat Salvini în faţa senatorilor italieni, într-un discurs întrerupt de mai multe ori de huiduieli venite din partea reprezentanţilor altor partide.

Matteo Salvini a spus că a acceptat o solicitare din partea Mişcării 5 Stele (M5S) de a supune imediat la vot propunerea de reducere a numărului de parlamentari italieni de la 945 la 600, dar numai cu condiţia ca aceasta să fie urmată de alegeri legislative la nivel naţional.

Salvini a explicat că scrutinul legislativ încă poate fi organizat în octombrie chiar dacă reforma propusă de M5S va fi respinsă de parlament.