Protestatarii nu se limitează la violențele împotriva forțelor de ordine. Aceștia devastează orice magazin de lux care le iese în cale.

Peste 17.000 de membri ai Gărzii Naţionale sunt pregătiţi să sprijine forţele de ordine locale .

Acest număr este aproximativ acelaşi cu cel al trupelor active desfăşurate în Irak, Siria şi Afganistan, cele trei conflicte militare în care SUA este implicată.

De luni, aproape jumătate dintre statele SUA au activat Garda Naţională pentru a răspunde la tulburările civile provocate de protestele violente izbucnite după uciderea lui George Floyd în Minneapolis.

De la ce a pornit totul

George Floyd, pe care poliţia îl suspecta de utilizarea unei bancnote false de 20 de dolari, a decedat în cursul arestării sale la Minneapolis, în nordul SUA, în urmă cu o săptămână.

Potrivit unei înregistrări a incidentului, care a făcut de atunci ocolul lumii, un agent alb l-a menţinut placat la sol, stând cu geniunchiul pe gâtul său timp de aproape nouă minute.

Poliţistul respectiv, , 44 de ani, a fost concediat, arestat şi inculpat pentru “omor involuntar”, dar cei trei colegi ai săi prezenţi la faţa locului nu fac până în prezent obiectul niciunei urmăriri.

Tragedia în care poliţistul Derek Chauvin stă cu geniunchiul pe gâtul lui George Floyd timp de aproape nouă minute a indignat toată America.

De la New York până la Los Angeles, de la Philadelphia la Seattle, zeci şi chiar sute de mii de americani protestează de o săptămână împotriva brutalităţilor poliţieneşti, rasismului şi inegalităţilor sociale.

În multe oraşe manifestaţiile au degenerat în violenţe ş jafuri, determinând mai multe oraşe să mobilizeze Garda Naţională şi să impună restricţii de circulaţie.

De ce a murit, de fapt, acesta

Moartea lui George Floyd a fost calificată drept omucidere din cauza “presiunii exercitate în zona gâtului”, a indicat luni medicul legist oficial responsabil de autopsia acestuia, potrivit France Presse. Medicul a adaugat că în sângele acestuia s-a descoperit fentanil, un puternic opiaceu.

Afro-americanul în vârstă de 46 de ani a făcut un “stop cardiac şi pulmonar” din cauza imobilizării sale de către forţele de ordine, a detaliat medicul legist al comitatului Hennepin într-un comunicat.

În raportul său, el menţionează “alţi parametri importanţi: arteroscleroza şi hipertensiune arterială; intoxicare cu fentanil; utilizare recentă de amfetamine”.