Atenție mare la peștele pe care îl consumați pe perioada verii! Consumul de pește și produse și pește care nu sunt tocmai proaspete pot provoca serioase probleme de sănătate.

Iar temperaturile ridicate înregistrate pe perioada verii fac cu atât mai dificilă păstrarea produselor alimentare pe bază de pește în niște condiții optime.

Poliţiştii au dat amenzi în valoare de 60.300 de lei şi au fost confiscate peste 935 de kilograme de peşte şi produse din peşte de diferite specii în urma controalelor efectuate, joi, în pieţe agroalimentare din Bucureşti.

Amenzi de zeci de mii de lei

Opt agenţi economici cu obiect de activitate în domeniul comerţului cu peşte au fost verificaţi, constatându-se trei infracţiuni, pentru care au fost întocmite acte procedurale, sub aspectul săvârşirii faptelor de deţinere, transport sau comercializare fără documente legale a peştelui, precizează IGPR.

Pentru alte nereguli constatate au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 60.300 de lei, pentru încălcarea prevederilor legale privind pescuitul şi acvacultura, precum şi legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, precizează sursa citată.

Alături de poliţişti ai Direcţiei de Ordine Publică – Serviciul Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol, la acţiune au participat şi poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, inspectori ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi specialişti de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti.

Poliţiştii Direcţiei de Ordine Publică – Serviciul Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol desfăşoară o acţiune în Capitală pentru prevenirea şi combaterea achiziţiei, deţinerii, prelucrării şi comercializării ilegale a peştelui.

Branhiile peștelui pot semnaliza dacă nu este în regulă

Ca să fii sigur că peștele este proaspăt trebuie să urmărești cu atenție la câteva lucruri.

În primul rând, verifică branhiile. Culoarea roşie-rozalie este o garanție a faptului că peștele este proaspăt. Dacă, în schimb, au aspect de gelatină și sunt închise la culoare – maro sau chiar neagru, atunci ceva nu este în regulă.

Mirosul este un alt indiciu. Peștele nu are un miros prea plăcut, însă atunci când acesta este înțepător și nu se mai aseamănă cu cel specific, nu-l cumpăra sau mânca.

Ochii peştelui proaspăt trebuie să aibă corneea perfect transparentă, convexă şi cu pupilele negre. Dacă peștele se află la vânzare de prea mult timp, atunci corneea se deteriorează, devine concavă şi îşi pierde din transparenţă.

Un alt lucru care este ușor de verificat ține de elasticitate. Dacă îl împingi cu degetul, peştele proaspăt este elastic şi nu se deformează. Dacă este alterat, carnea lui este moale ca plastilina şi la apăsare în acel loc rămâne o denivelare.