„Încrederea în Cipru, ca loc sigur pentru plasarea banilor, se va reduce la zero”, a declarat Anatoli Aksakov, deputat şi preşedinte al Asociaţiei băncilor regionale din Rusia, citat de Interfax. Aksakov a citat estimările unor experţi, potrivit cărora depozitele bancare ruseşti din Cipru s-ar ridica la 20 de miliarde de dolari (15,4 miliarde de euro), indică agenţia de presă.
Ediţia rusească a revistei americane Forbes citează, pe pagina sa de internet, estimări mult mai mari ale nivelului acestor depozite.
Agenţia Moody’s a apreciat la 19 miliarde de dolari (14,6 miliarde de euro) fondurile plasate în Cipru ale unor companii ruseşti, la data de 1 septembrie 2012. La acestea s-ar adăuga banii unor bănci ruseşti plasaţi în instituţii financiare din Cipru de 12 miliarde de dolari (9,2 miliarde de euro), potrivit aceleiaşi surse.
Forbes citează, de asemenea, estimări ale presei economice, care evaluează la 8 până la 35 de miliarde de euro depunerile unor persoane fizice din Rusia în bănci din Cipru.
3,5 miliarde de euro, pierduţi într-o singură zi
„Ruşii au pierdut, într-o zi, până la 3,5 miliarde de euro”, titrează revista pe site-ul său. „Ştirea unei impozitări de 10% pe depozitele din băncile cipriote a creat panică printre oamenii de afaceri ruşi, care figurează în lista celor mai bogaţi”, mai scrie Forbes.
În zorii zilei de sâmbătă, guvernul cipriot a convenit cu zona euro şi FMI un acord privind un plan de salvgardare de maxim 10 miliarde de euro în schimbul instituirii unui impozit excepţional de 6,75% pe toate depozitele bancare sub 100.000 de euro şi de 9,9% pe cele care depăşesc acest prag.
Vicepreşedintele Asociaţiei băncilor regionale ruseşti, Alexandr Khandrouiev, a sugerat ca Rusia să negocieze cu Ciprul o relaxare sau chiar o scutire de la impozit în schimbul unui ajutor financiar suplimentar, potrivit Interfax.
Ministrul cipriot de finanţe, Michalis Sarris, este aşteptat săptămâna viitoare la Moscova, potrivit unor surse citate de agenţial Ria Novosti, care a anunţat sosirea sa luni, apoi miercuri. Informaţia nu a putut fi confirmată la Ministerul rus al Finanţelor
Cipru: taxa pe depozitele bancare, „opţiunea cea mai puţin dureroasă” 
Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a estimat că a ales „opţiunea cea mai puţin dureroasă” fiind de acord să introducă o taxă excepţională pe depozitele bancare, duminică seară într-un discurs televizat adresat naţiunii.”Am ales opţiunea cea mai puţin dureroasă, îmi asum preţul politic pentru aceasta, în scopul de a reduce la minimum consecinţele pentru economie şi pentru compatrioţii noştri ciprioţi”, a declarat preşedintele, în ajunul unei dezbateri parlamentare asupra planului de salvare negociat cu Uniunea Europeană şi la sfârşitul căreia ar trebui aprobat textul ce prevede o taxă pe toate depozitele bancare în schimbul unui împrumut de 10 miliarde de euro.