Potrivit unui comunicat al Centrului Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CNRS), o exoplanetă gazoasă, denumită GJ 3470b, ar fi pierdut o treime din masă de la naşterea sa şi care va sfârşi prin a se volatiliza complet, ca urmare a vecinătăţii de steaua sa.

Proximitatea stelei sale ar fi provocat accelerarea încălzirii exoplanetei, producând o scăpare de gaz atmosferic, „având în vedere că planeta nu este suficient de masivă pentru a-l reţine”, se arată în comunicat.

Descoperirea – publicată joi în ”Astronomy & Astrophysics” – s-a produs cu ajutorul telescopului spaţial al NASA Hubble, cu care s-a putut vedea că gigantul gazos este afectat de o pierdere „extrem de importantă de materie, ca urmare a apropierii de steaua sa”.

Acest studiu a permis cercetătorilor să înţeleagă mai bine „raritatea” aşa-numiţilor „Neptuni calzi”, giganţi gazoşi de marimea similară a lui Neptun, care orbitează foarte aproape de stelele lor.

Studiul, la care a participat CNRS alături de un grup al Institutului de Astrofizică de la Universitatea Sorbona şi un grup de la departamentul de Spectrometrie Moleculară şi Atmosferică de la Universitatea Reims Champagne-Ardenne, estimează că peste mai multe milioane de ani GJ 3470b va fi redus la nucleul său de bază.