Investitorii in actiuni ale companiilor farmaceutice listate pe piata de capital au avut parte de mari surprize in primele sase luni din acest an. Daca pana in luna februarie titlurile Sicomed, Terapia si Antibiotice au evoluat „in grafic”, din luna martie evolutia actiunilor a scapat de sub control.
Mai intai a fost reluat scandalul legat de pretul medicamentelor, motiv mai vechi de raca intre Ministerul Sanatatii si producatori. Acest scandal a determinat o scadere a actiunilor Terapia cu 7,6% la sfarsitul lunii martie fata de 1 martie. Pentru Sicomed, raportat la aceeasi perioada, scaderea pretului a fost de 8,8%. Actiunile Antibiotice Iasi, compania la care actionar majoritar este Ministerul Sanatatii, au inregistrat in martie o crestere a cotatiilor de 6,37%.
Ca urmare a publicarii rezultatelor financiare pe primul trimestru din 2003, actiunile Sicomed au revenit la nivelul inregistrat la inceputul anului (2.050 lei/actiune), in timp ce actiunile Terapia au inregistrat chiar o crestere de 1,2% fata de 1 ianuarie. Dar minunea a durat numai sapte zile, deoarece din 15 aprilie a inceput scandalul legat de plata medicamentelor compensate. Astfel a fost dezvaluit haosul din sistemul de plati catre producatorii de medicamente. Motiv suficient ca investitorii sa vanda ieftin. Preturile actiunilor Antibiotice, Sicomed si Terapia au scazut din nou, in medie cu 7-9%. Scaderea a durat pana la mijlocul lunii iunie, cand producatorii au raportat rezultate financiare favorabile. Din nou euforie la bursa, din nou cresc preturile la „aspirine”. Din nou minunea tine zece zile, deoarece schimbarea ministrului sanatatii a creat panica in randul producatorilor. Se vor deconta medicamentele dupa vechiul sistem sau noul ministru va avea alte preferinte? Aceasta intrebare a determinat scaderea actiunilor celor trei companii. Probabil ca oscilatiile nu se vor opri aici.