Cu o cifră de afaceri cumulată aproape egală cu cea realizată de Petrom, clasamentul celor mai bogate 20 de cluburi de fotbal din lume este dominat numeric de Anglia, dar vârfurile vin din Spania.

Sumele uriaşe plătite de preşedintele Florentino Perez nu numai că nu au reprezentat bani aruncaţi pe vedete care stau mai mult pe tuşă decât în teren, ci au stat la baza tuturor încasărilor din publicitate şi vânzări de produse asociate imaginii clubului Real Madrid. Iar acestă sursă de venituri a fost principalul motor care i-a propulsat pe „galactici“, pentru al doilea an consecutiv, în fruntea clasamentului mondial al cluburilor de fotbal, realizat în funcţie de veniturile obţinute, aşa cum reiese din cea de-a zecea ediţie a studiului Football Money League, realizat de către compania de consultanţă şi audit Deloitte. „Catalizatorul creşterii veniturilor clubului Real a fost politica de transferuri «galactică» a preşedintelui Perez“, afirmă Dan Jones, partener în cadrul grupului Sports Business al Deloitte. Veniturile Real Madrid pentru sezonul 2005-2006 s-au ridicat la peste 292 de milioane de euro.

Dar adevărata performeră a sezonului 2005-2006, din punct de vedere financiar, a fost, ca şi pe teren, FC Barcelona, care a ocupat locul al doilea, cu venituri de 259 de milioane de euro, după ce în sezonul precedent se clasase doar pe locul al şaselea din punctul de vedere al veniturilor. În ultimii trei ani, catalanii şi-au dublat, practic, veniturile şi au urcat 12 poziţii în clasament, arată studiul Deloitte. Sursele de venituri ale Barcelonei sunt şi mult mai echilibrate, vânzările de bilete şi abonamente, valorificarea drepturilor de televiziune şi veniturile comerciale crescând în egală măsură faţă de sezonul trecut şi contribuind în proporţii aproape egale la încasările totale.

Potrivit autorilor studiului, tendinţa de polarizare în sport, prin care „bogaţii“ se detaşează din ce în ce mai mult de restul plutonului este subliniată şi de faptul că 12 cluburi sunt prezente în toate cele zece ediţii anuale ale Football Money League, la care se adaugă Chelsea Londra, care a fost prezentă în nouă ediţii.
Totuşi, există şi câţiva noi intraţi şi în ediţia din acest an, germanii de la Hamburg SV, pe locul 16, Glasgow Rangers, pe 18, West Ham United, pe 19, iar Benfica încheie, din postura de nou intrată, topul celor mai bogate 20 de cluburi din acest an. Nou intrata din sezonul 2004-2005, Valencia, a părăsit topul din acest an, la fel şi Everton. Singura dintre nou intratele din ediţia precedentă care a confirmat, a fost Olympique Lyon.
Dar, dacă bătălia la vârf se dă între cele două mari cluburi spaniole, de altfel şi singurele cluburi prezente din Spania, englezii sunt cel mai bine reprezentaţi în Top 20, cu opt prezenţe, patru cluburi fiind din Italia, trei din Germania şi câte unul din Franţa, Scoţia şi Portugalia. „Dar din sezonul 2007-2008, când în Anglia vor intra în vigoare noile reglemetări privind drepturile de televiziune (mult mai permisive pentru posturile private – n.r.), vom putea vedea că jumătate dintre echipele din top 20 ar putea fi englezeşti, spre deosebire de Spania, unde primele două cluburi sunt de trei ori mai mari decât oricare altul“, spune Dan Jones. „Şi tot din sezonul 2007-2008, vom putea avea o nouă piatră de hotar, când fiecare din veniturile celor 20 de cluburi ar putea depăşi 100 de milioane de euro“, conchide acesta. 

3,3 miliarde euro este valoarea cumulată a veniturilor realizate de cele mai bogate 20 de cluburi de fotbal din lume în sezonul trecut. Toate sunt din Europa şi opt din Anglia.

35-2116-15conjunctura17.jpg
35-2117-15conjunctura17_1.jpg
35-2118-15conjunctura17_2.jpg