Deputații doresc o reanalizare a reprezentantului bulgar în Parchetul lui Kovesi. Motivul este legat de o suspiciune serioasă că reprezentanții puterii executive au ignorat opinia comisiei de selecție. În caz de refuz, Parlamentul European este pregătit să demareze un proces împotriva Consiliului UE la Curtea Europeană de Justiție, conform mediapool.bg

În septembrie anul trecut, Colegiul procurorilor europeni a depus un jurământ în fața Curții Europene de Justiție din Luxemburg, dar au fost ridicate suspiciuni cu privire la temeinicia selecției celor 22 de procurori naționali delegați procurorului-șef european, Laura Kovesi. Structura ei îi va urmări în justiție pe cei care încalcă interesele financiare ale Uniunii Europene.

O reanalizare a reprezentantului bulgar în Parchetul lui Kovesi

Cele 22 de țări care au dorit să participe la primul parchet paneuropean au fost invitate să numească fiecare câte trei candidați. O comisie independentă a trebuit să le evalueze calitățile și să le enumere într-o listă. Cu toate acestea, Consiliul UE, unde se întâlnesc miniștrii, nu a respectat clasamentul candidaților din cele trei țări cu probleme. În principiu, el nu a fost obligat să respecte recomandările comisiei de evaluare, dar trebuia să explice de ce nu le are în vedere.

Miniștrii nu au dat niciun fel explicații publice, iar acest lucru a provocat o reacție dură din partea unui grup de profesori universitari și a altor avocați, care au scris o scrisoare deschisă către Parlamentul European. Scandalul a afectat în special Portugalia, unde ministrul adjunct al justiției a demisionat.

Deputații europeni spun despre Consiliului UE: „Dacă nu aveți nimic de ascuns, arătați documentele”. Ei vor să știe pe ce bază se aleg candidații care nu sunt evaluați cu cele mai bune calificative de comisia independentă de selecție. Miniștrii nu ar trebui să neglijeze recomandarea comisiei de evaluare, decât dacă au primit informații de la țara în cauză care necesită înlocuirea candidaților.

Procurorul bulgar, aprobat de miniștri, este Teodora Gheorghieva, judecătoare la Curtea Administrativă din Sofia. Ceilalți doi candidați au fost procurori de la Parchetul orașului Sofia, Svetlana Shopova și Desislava Pironeva, care după procedură au devenit procuror-general adjunct la propunerea procurorului-general al Bulgariei, Ivan Gheșev. Problema va fi ridicată la Comisia pentru libertăți civile și ordine internă (LIBE), unde ministrul portughez al justiției, Francesca van Dunem, a fost invitat pentru explicații în numele președinției portugheze a Consiliului UE.

Sursă foto: Inquam Photos/ Octav Ganea