Traian Băsescu a vorbit în Comisia de Securitate şi Apărare din Parlamentul European. Subiectul atins de liderul PMP a vizat UE, SUA şi securitatea.  El a spus că în relaţia noastră cu SUA există doi piloni esenţiali. E vorba desecuritatea şi prosperitatea bazată pe consolidarea valorilor noastre.

Băsescu a susținut că în domeniul securităţii există o serie de urgenţe. Explicațiile oferite de fostul președinte se regăsesc pe Facebook.

“Pentru a reveni la o situaţie acceptabilă de Securitate pentru Europa, SUA au obligaţia să extindă acordul START cu Federaţia Rusă”, a punctat Băsescu. Acest acord priveşte controlul asupra rachetelor nucleare intercontinentale. El susține revenirea SUA în acordul “Cer Deschis. Băsescu vrea şi realizarea unui nou acord privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) cu Federaţia Rusă (priveşte rachetele cu rază medie de acţiune).

“Contribuţia statelor member la bugetul de apărare trebuie să crească la 2 la sută din PIB. Este o contribuţie reală la creşterea nivelului propriei noastre securităţi”, a spus fostul șef al statului.

Băsescu vrea o acțiunecomună a SUA, NATO și UE

În opinia lui Băsescu, SUA, NATO şi UE trebuie să consolideze flancul Estic al NATO şi UE. În plus, SUA şi UE trebuie să acţioneze pentru pace şi Securitate în Mediterana de Est.

“Privind al doilea pilon, cel al prosperităţii, acesta va consolida valorile noastre şi poate fi îndeplinit printr-un accord comercial şi tehnologic larg, între SUA şi UE. Un astfel de acord, dacă va fi suficient de larg, poate fi extrem de util în competiţia economică pe care o avem cu China”, a subliniat Băsescu.

El a susținut că solicitarea preşedintelui Donald Trump ca acordurile START şi INF să include şi China este o idee bună. Dar, spune Băsescu, nu este realistă. Asta pentru că SUA şi Rusia deţin împreună 90 la sută din arsenalul nuclear al lumii.

“În plus, o astfel de solicitare ar aduce în discuţie şi arsenalele nucleare ale Franţei şi Regatului Unit. Acest lucru ar complica excesiv orice negociere”, a conchis Băsescu.