Senatorul democrat Patrick Leahy, care va fi însărcinat să prezideze procesul de destituire a lui Donald Trump în Camera superioară a Congresului american, a fost plasat marţi sub observaţie la spital “ca măsură de precauţie” după ce afirmat că nu se simte bine, a făcut cunoscut purtătorul său de cuvânt.

Patrick Leahy

Senatorul în vârstă de 80 de ani terminase de prezidat la Washington, cu o voce obosită, depunerea jurământului de către senatori, care vor servi ca juraţi în cursul procesului, prevăzut să înceapă la 9 februarie, al fostului preşedinte acuzat de “incitare la violenţă” în asaltul asupra Capitoliului, pe 6 ianuarie.

Marţi seară, “senatorul Leahy se afla în biroul său la Capitoliu şi nu se simţea bine”, a anunţat purtătorul său de cuvânt, David Carle. “A fost examinat de medicul Capitoliului. Ca măsură de precauţie, medicul a recomandat să-l transportăm la un spital local, unde se află în prezent şi este supus investigaţiilor”.

Democrații au nevoie de 17 voturi pentru condamnarea lui Donald Trump

Democraţii dispun de la 20 ianuarie de o infimă majoritate în Senat, printre aceștia numărându-se și senatorul Patrick Leahy. În cazul egalităţii cu prilejul unui vot, vicepreşedinta Kamala Harris poate vota şi departaja votul.

Patrick Leahy a fost numit săptămâna trecută preşedinte “pro tempore” al Senatului, port care tradiţional revine celui mai vechi membru al majorităţii. În această calitate, el trebuie să prezideze procesul lui Donald Trump, primul preşedinte din istoria Statelor Unite judecat după plecarea de la Casa Albă.

Pentru condamnarea lui, democraţii vor avea nevoie de 17 voturi. Un număr care pare dificil, dacă nu imposibil, de atins.

Chiar dacă violenţele de la 6 ianuarie au provocat o mare nelinişte, inclusiv în rândul republicanilor, puţini sunt cei care sprijină public procesul.

Marţi, 45 din cei 50 de senatori republicani au susţinut o inţiativă pentru a încerca să blocheze procedura, motivând că se încalcă Constituţia dacă Senatul judecă în fost preşedinte.